Президент закликав Голову Верховної Ради виступити організатором перемовин у парламенті щодо формування коаліції
Учора Голова Верховної Ради Володимир Литвин зустрівся з Президентом Віктором Януковичем, повідомляє прес-служба глави держави. «Я вас запросив поговорити про ситуацію у парламенті», — зазначив Віктор Янукович на початку зустрічі.
Президент наголосив на потребі негайно створити дійову коаліцію та ефективний уряд. «Я хочу про це переговорити з вами як Головою Верховної Ради і лідером впливової фракції», — звернувся глава держави до Володимира Литвина.
З понеділка, 1 березня, на його переконання, має активізуватися переговорний процес у парламенті з формування коаліції. Крім того, Віктор Янукович закликав Володимира Литвина ви-ступити організатором таких перемовин. У відповідь Голова Верховної Ради сказав, що «свідомий того, що це треба зробити».
Володимир Литвин підкреслив, що «коаліції де-факто немає». За його словами, доказом цього є те, що із понад 2000 нормативно-правових актів, ухвалених у Верховній Раді, лише 130 було прийнято силами коаліції. «Якщо є коаліція у Верховній Раді, то повинен бути бюджет», — сказав Володимир Литвин. І додав, що в парламенті також має працювати опозиція.
***
Коментуючи зустріч парламентському каналу «Рада», Володимир Литвин повідомив, що в понеділок планується зустріч Президента України з керівництвом Верховної Ради та лідерами парламентських фракцій. До того ж він зауважив, що таких діалогів давно не відбувалося. Керівник українського парламенту та Президент домовилися про те, щоб такі зустрічі стали регулярними і проходили за участю керівництва виконавчої гілки влади задля обговорення тих чи інших злободенних питань та вироблення спільної позиції щодо них. «Це необхідно для того, щоб ми виходили на узгоджені рішення, які виконуватимуться», — сказав Володимир Литвин. Крім того, він переконаний, що глава держави не вдаватиметься до дій, які б переходили у спроби керувати парламентом.