В Україні має якнайшвидше завершитися процес переходу до стану мирної співпраці політичних сил та забезпечення єдності влади. Про це заявив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Лавринович в ефірі «5-го телеканалу».
«Прикро, що ми поки що не можемо відійти від стану боротьби, оскільки наші політичні опоненти проголосили й реально розпочали партизанську війну. Тобто влада має дуже багато складових, і коли одна зі складових влади оголошує війну решті влади, при цьому неможливо спиратись на якісь позитивні результати. Ми повинні якнайшвидше завершити перехід до стану мирної співпраці політичних сил, забезпечити єдність дії влади, і тоді можна буде говорити про конкретні кроки, які потрібно буде реалізовувати як нетайно, так і перспективно. Потрібно чітко розуміти, яка стратегія розвитку країни й який план дій для цього має бути», — сказав О. Лавринович.
За його словами, про нові зрушення в економіці «суспільство не тільки матиме змогу почути, а й побачити одразу, як тільки почне працювати новий склад Кабінету Міністрів України, як тільки сформується склад виконавчої влади». При цьому О. Лавринович зазначив, що всі питання вирішуватимуться системно, в порядку пріоритетності й тоді, коли в цьому буде потреба.
«Ми будемо країною, в якій, зокрема, буде велика веселка і етнічних груп, і мовних, і релігійних. Тому потрібно максимально забезпечити толерантність і можливість розвитку для всіх, щоб усі почувалися громадянами України, для яких ця країна є найбажанішою, і вибудовувати таку систему суспільства й управління країною, аби забезпечити її розвиток», — наголосив О. Лавринович.
Коментуючи питання формування парламентської коаліції, він підкреслив, що «процес іде спокійно, творчо й упевнено». На його думку, завершення цього процесу також буде спокійним. 
Що стосується кадрових питань у владних інституціях, за словами О. Лавриновича, «те, що на керівних посадах у країні будуть представники не лише Партії регіонів, — це без сумніву».
Відповідаючи на запитання про те, яких змін зазнає країна через рік, О. Лавринович зазначив: «Розуміючи реальний стан, у якому знаходиться Україна, рік — це мінімальний час, який необхідний буде для налагодження працюючої управлінської системи й зупинення тих кризових процесів, які розбалансували й суттєво внесли елементи регресу і в українську економіку, і в соціальну сферу. Для того, щоб говорити про підйом, потрібно спочатку зупинити падіння».
Говорячи про зовнішньополітичну складову розвитку Української держави, О. Лавринович висловив упевненість у тому, що «Україна рухатиметься в напрямку підвищення безпеки своєї країни, і для цього будуть використовуватися всі можливі інструменти».
«Я твердо знаю, що Президент України буде виключно проукраїнським. Він не буде підтримувати політику жодної іншої країни чи жодного іншого міждержавного утворення», — наголосив О. Лавринович.
Прес-служба Першого заступника Голови Верховної Ради України.