Блок Юлії Тимошенко перебуватиме в опозиції до Президента Віктора Януковича незалежно від існування чи розпаду нинішньої коаліції. Про це на прес-конференції заявив народний депутат, заступник керівника фракції БЮТ Сергій Соболєв.
За його словами, якщо збережеться коаліція в нинішньому форматі, то глава держави зможе призначати лише міністра оборони та міністра закордонних справ, а якщо коаліція розпадеться, то БЮТ буде в опозиції до Віктора Януковича як парламентська сила.
Водночас він зауважив, що дуже багато залежатиме від тих політичних сил, які входять до складу фракції «Наша Україна—Народна самооборона». «На жаль, поки що ми бачимо одне: танцюльки навколо Віктора Януковича з пропозиціями, хто ж буде Прем’єр-міністром у його коаліції», — сказав він.
Народний обранець зазначив, що нині фракція «НУ—НС» веде торги з Партією регіонів про призначення Прем’єр-міністром Арсенія Яценюка чи Віктора Ющенка.
За його словами, сьогоднішній іспит опозицією ці політики не пройшли. «Не встиг Віктор Ющенко розпрощатися з владою Президента, як почав торги з новообраним главою держави за нові посади і нові конфігурації в парламенті. Не встиг Арсеній Яценюк програти президентські вибори, як почав торги за посаду Прем’єр-міністра в коаліції з Віктором Януковичем», — сказав Сергій Соболєв.
Він наголосив, що коаліція між БЮТ і Партією регіонів неможлива. «Ми в цих іграх брати участі не будемо», — підкреслив парламентарій.
Народний депутат вважає, що питання збереження чинної коаліції чи створення нової (а значить, відправлення уряду Юлії Тимошенко у відставку) буде вирішено протягом цього й наступного тижнів.
Окрім того, заступник голови фракції БЮТ не виключає, що 30 травня можуть відбутися місцеві і дострокові парламентські вибори. Це є одним з можливих сценаріїв Партії регіонів.
«Я думаю, це гра. Якщо не вдасться додавити коаліцію і призначити технічного прем’єра, тоді через 30 днів оголошуються дострокові вибори, дається 60 днів на підготовку, і дата 30 травня є досить імовірною», — сказав Сергій Соболєв.