Безумовно, головною подією тижня стало урочисте засідання Верховної Ради, на якому склав присягу новообраний Президент Віктор Янукович.
Однак ця хвилююча подія відбувалася на тлі інших маневрів політичних сил. Зокрема, багатьох цікавило, чи вдасться Партії регіонів домовитися з іншими парламентськими партіями, щоб наступного тижня досягти оголошеної мети: відправити у відставку Кабінет Міністрів і переформатувати коаліцію.
Тим паче, новообраний глава держави назвав імена трьох претендентів на прем’єрське крісло — Сергій Тігіпко, Арсеній Яценюк та Микола Азаров. Водночас, як сказав Голова Верховної Ради Володимир Литвин, у парламенті з’явився чорновий варіант проекту коаліційної угоди, який регіонали запропонували своїм колегам. Щоправда, комуністи і фракція «Наша Україна — Народна самооборона» спростували чутки про те, що вони отримували цей документ.
У свою чергу Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко у середу на засіданні Кабінету Міністрів закликала народних обранців зберегти існуючу коаліцію і підтримати діючий уряд. Адже ще минулого тижня вона запропонувала коаліціянтам посилити склад Кабміну.
Однак, схоже, нинішня коаліція, яка і перед президентськими перегонами ніяк не могла набрати потрібних 226 голосів, тріщить по швах. Як повідомляв учора «Голос України», фракція «Наша Україна — Народна самооборона» делегувала на переговори як з БЮТ, так і з Партією регіонів трьох своїх представників — Миколу Мартиненка, Віктора Тополова та Арсенія Яценюка. Головна умова збереження старої коаліції чи формування нової — посада Прем’єр-міністра для представника «НУ—НС».
Чи погодиться Юлія Тимошенко на власну відставку і передачу свого кабінету? Відповіді на це запитання немає. Відомо, що у понеділок, 1 березня, відбудеться позачергове засідання Кабінету Міністрів. Схоже, там і буде оголошена позиція прем’єра Юлії Тимошенко. Тим більше, за словами нунсівця Олеся Донія, 226 голосів за її відставку в парламенті назбирається.
З другого боку, регіонали готові поступитися кріслом прем’єра представнику блоку «Наша Україна — Народна самооборона». Про це сказав один із лідерів Партії регіонів Борис Колесніков. Проте, оцінюючи шанси формування нової коаліції, він був не вельми оптимістичним і оцінив їх як 60 на 40 відсотків. А той же Олесь Доній сказав, що в їхній фракції готові до коаліції з ПР лише 34—35 депутатів.
Отож вибори закінчилися, а маневри тривають. Проте картина починає вимальовуватися. Не зовсім втішна для майбутнього прем’єра, оскільки економіка вийти швидко з минулорічного піке не зможе, а проводити непопулярні реформи вельми потрібно.