Гідрогеологи стверджують, що тала вода нинішнього року може побити всі рекорди тридцятирічної давності. А міська влада Харкова й підрозділи МНС закликають населення не панікувати: ситуація під контролем, лиха не буде.
Головне питання дня — коли може початися паводок і наскільки він буде масштабний? Поки що погодні умови в краї можна назвати щадними: удень кілька градусів тепла, на ніч — знову підмерзає.
 Харків — місто рівнинне, але багато які його низинні райони рік у рік підтоплюють весняні води. Втім, раніше все обходилося без надзвичайних подій. Цього року мешканці приватного сектору, розташованого в заплавах старих майже висохлих рік, дивляться в найближче майбутнє менш оптимістично. У районі Немишлі, наприклад, усі готуються до великої води. Місцеві жителі розповідають, що вони майже всі запаслися гумовими чоботами, а багато хто навіть човнами. До речі, чоботи з високою халявою сьогодні найдефіцитніший і найходовіший товар.
— Паводка не уникнути, — вважає інженер-гідрогеолог Анатолій Головков. — Він буде найбільший за останні 30 років. Ґрунт промерзнув до одного метра, тому вода не зможе одразу в нього усмоктуватися й піде прямими потоками пониженою місцевістю, каналізаційними трубами до річок, що наповнить їх максимально. До того ж, — продовжує А. Головков, — підвищення ґрунтових вод може спровокувати ще й зсувні процеси.
— На сьогодні місту Харкову паводок не загрожує, — парирує директор комунального підприємства з експлуатації об’єктів водозниження й зливової каналізації Олександр Докучаєв. — Планові роботи з підготовки гідротехнічних споруд міста до пропуску великої води виконуються строго за графіком, і серйозних побоювань не існує.
Заспокоюють городян і інші комунальні служби: незважаючи на сніжну зиму, річки й водойми міста здатні витримати великий потік. Для цього на греблях уже почали відкривати засувки. Рівень води підніметься щонайбільше на метр-півтора, а щоб ріки міста вийшли з берегів, води повинно бути мінімум утричі більше. Уникнути підтоплень Харкову має допомогти й сама природа: удень — відлига, уночі — заморозки. Якщо такі погодні умови зберігатимуться протягом найближчих двох-трьох тижнів (а Гідрометеоцентр робить саме такий прогноз), то паводка населення міста може й не побачити.
До речі, ще торік у місті була капітально відремонтована Гончарівська гребля. Зараз почалося скидання води в Журавлівському й Павлівському водоймищах, що звільняє їхні чаші для талої води. Ведеться цілодобове спостереження за рівнем води в річках. Відповідні служби виїжджають на проблемні ділянки й відкачують воду з підвалів. Про затоплені підвали й вулиці можна повідомити на спеціальну «гарячу» телефонну лінію.
Утім, і в харківських підрозділах МНС оптимістичний погляд на майбутнє. Проводиться підготовка насосного устаткування для відкачування води, приведено в порядок і відповідну техніку, в тому числі й плавзасоби для евакуації людей або постачання продуктів у відрізаний водою населений пункт, якщо така ситуація виникне.
P. S. Коли матеріал готувався до друку, прийшло тривожне повідомлення з райцентру Барвінкове: місцева річка вийшла з берегів, 32 вулиці з 108 у місті підтоплено, будинки мешканців поки не постраждали. Евакуацію городян місцева влада також поки що не проводила. Рятувальники допомагають місцевим жителям: учнів на своїх машинах підвозять до школи, дорослих — на роботу. Тим, хто з дому виходити не хоче, підвозять продукти харчування. На вулицях чергують бригади: місцеві служби стежать за рівнем великої води, пробивають підмерзлі труби, куди стікає тала вода. Паніки серед місцевого населення немає, стверджує міська влада. Останні підтоплення в Барвінковому були в 2003 році.
 
Харківська область.