Учора новообраний Президент Віктор Янукович вступив у свої обов’язки 
Перед відкриттям урочистого засідання Голова Верховної Ради Володимир Литвин зачитав присутніх на церемонії гостей. Тут були українські парламентарії, урядовці, Генпрокурор, керівник СБУ, очільники усіх головних судів, омбудсман. Почесні місця біля трибуни займали голова Конституційного Суду Андрій Стрижак та голова Центрального виборчого комітету Володимир Шаповал. У ложі для гостей розмістилися президенти Польщі, Угорщини, Вірменії, Литви, Латвії, Македонії, Чорногорії, глави низки європейських парламентів та представники урядів. Від Росії на інавгурацію українського очільника приїхав глава Держдуми Борис Гризлов, а від США — радник Президента з національної безпеки генерал Джеймс Джонс. Незважаючи на таку зацікавленість подією, все ж таки доволі значна частина сесійного залу пустувала — представники БЮТ на урочисте засідання не прийшли. Із колишніх керівників держави завітав лише Леонід Кучма.
Після того, як хор ім. Верьовки виконав Державний гімн, розпочалася процедура інавгурації. Спочатку Володимир Шаповал відзвітував від ЦВК про те, що в результаті народного волевиявлення Президентом України обрано Віктора Януковича. Затим Андрій Стрижак повідомив, що Конституційному Суду невідомо про жодні перешкоди, які б могли завадити складанню присяги новообраним главою держави. Тож Віктор Янукович, поклавши руку на Конституцію та Пересопницьке Євангеліє, зачитав текст присяги українському народові і закріпив документ своїм підписом. Пізніше йому вручили символи державної влади — орденський ланцюг, гербову печать та булаву.
Зайнявши місце Президента у сесійній залі Верховної Ради, уже як глава держави, Віктор Янукович звернувся із промовою до народу. Після цього президентський кортеж переїхав на вулицю Банкову, до офіційної резиденції керманича країни. Тут, у внутрішньому дворі, перед Верховним Головнокомандувачем відрапортував начальник Генерального штабу Збройних Сил Іван Свида. Честь новому Президенту віддали представники всіх підрозділів вітчизняних Збройних Cил. Під гімн відбулася церемонія підняття Державного прапора і прозвучав артилерійський салют. Почесна варта урочисто промарширувала перед новим керівником держави.
Леся ВИСОЧАНСЬКА.
* * *
Під час урочистого прийому з нагоди вступу на посаду Президента України Віктора Януковича, який відбувся в Українському домі, новообраний глава держави висловив вдячність за приїзд стількох високих гостей. За його словами, це переконливо свідчить про повагу з боку міжнародної спільноти до України. «Ці прояви відкритості й готовності в ім’я миру й процвітання не можуть не радувати, а з другого боку, вимагають від нас бути розважливими, швидкими й рішучими, адже для подолання проблем, з якими зіткнулося людство і Україна, у нас дуже мало часу», — сказав В. Янукович. І додав, що цілком усвідомлює, як нелегко буде подолати загальну економічну й соціальну ерозію, яка пронизала всі сфери і Україну загалом. Але водночас приїзд багатьох високих гостей додає впевненості, що Україна не залишиться на самоті, — наголосив Президент і підняв келих шампанського за «спільне процвітання і друзів в усьому світі».
На урочистому прийомі були присутні глави держав, які прибули до Києва на інавгурацію Президента, керівники іноземних офіційних делегацій, українські високопосадовці, Голова Верховної Ради Володимир Литвин, парламентарії, інші відомі політики, керівники церков, зірки мистецтва та спорту. З-поміж екс-президентів — лише другий Президент України Леонід Кучма з родиною. Дружина Віктора Януковича Людмила була присутня і на церемонії інавгурації у парламенті, й на прийомі разом із онуком, також Віктором. Політичні опоненти новообраного глави держави, ані Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, ані колишній глава держави Віктор Ющенко, не прийшли.
Юліана ШЕВЧУК.