Кий і Либідь втратили своїх братів. У ніч на 24 лютого улюблений пам’ятник столичних молодят і за сумісництвом символ міста розколовся навпіл. Тепер монумент засновникам Києва на Набережному шосе більше нагадує кадр із фільму «Титанік». Але стояти сиротами Кий і Либідь будуть недовго. Незабаром місцева влада планує демонтувати і їх із залишками човна. Повернути на місце всю «компанію» сподіваються вже до Дня Києва.
Уранці 24 лютого до залишків пам’ятника засновникам Києва приїхав заступник міського голови Анатолій Голубченко. Його заява трохи здивувала присутніх там городян і журналістів. Він сказав, що монумент зовсім не падав, а його спеціально демонтували, щоб уникнути трагічних випадків. Сумнів викликає той факт, що про «спланований демонтаж» не знали представники «Київзеленбуду», на чиєму балансі перебували мідно-бетонні засновники столиці. Адже буквально за кілька хвилин до появи пана Голубченка причини руйнування монумента їм були невідомі.
— Частина пам’ятника обвалилася сама, а частина була демонтована, — уточнює начальник Головного управління охорони культурної спадщини КМДА Руслан Кухаренко. — Причина обвалу — корозія бетону. Відкриття пам’ятника в 1982 році приурочили до 1500-річчя столиці. Влада дуже поспішала, щоб встигнути до дати. От і виготовили скульптуру зі склобетону з подальшою оббивкою мідним листом. Я взагалі дивуюся, як вона так довго простояла.
Своєї провини в тому, що сталося, пан Кухаренко не бачить: «Ми двічі на рік перевіряємо всі пам’ятники. У вересні жодних деструктивних процесів виявлено не було». Вплинула, мовляв, на стійкість монумента примхлива погода з коливаннями температури.
А от начальник спеціального управління протизсувних і підземних робіт Олег Рубльов вважає, що подібні заяви — просто спосіб «відмитися».
— Моя думка однозначна: в руйнуванні скульптури винна місцева влада. У конструкції, напевно, були дренажі. Коли йшов дощ, то вода збігала. А взимку пам’ятник завалило снігом, який то танув, то замерзав, і дренажі забилися. Ніхто їх не чистив і туди не лазив.
Ще одна версія: обвалення могло статися через ненадійність ґрунту.
— Пам’ятник стоїть на найнепридатнішому для будівництва ґрунті, — розповів «Голосу України» керівник Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко. — Сніг почав танути — й могла статися ерозія ґрунту.
Частина ж киян упевнена: руйнування пам’ятника — прикмета. Мовляв, навіть скульптури не витримують нашого життя й намагаються «утекти» з міста.
Тим часом частину пам’ятника, що вціліла, влада збирається теж демонтувати, а до Дня Києва повернути все сімейство на своє місце. Тільки тепер уже, запевняє Руслан Кухаренко, скульптуру зроблять на віки — із бронзи.
На думку Володимира Борейка, особливу увагу нині треба приділити пам’ятнику Володимирові Великому: «Уже торік біля нього утворилися тріщини в асфальті, які засипали піском. Але це — несерйозно. Тому цього року там можуть бути проблеми. Є загроза також і для всіх будинків, розташованих на київських горах».
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.