Високі гості, присутні на церемонії інавгурації Президента України Віктора Януковича, та народні депутати вважають, що перед новим главою держави постануть серйозні виклики. Але сподіваються, що їх можна подолати.

 

Давид БАКРАДЗЕ, глава парламенту Грузії:

— Грузія хоче бачити Україну сильною та демократичною державою і сильним партнером. Це буде моїм першим питанням, яке поставлю під час зустрічі з новообраним Президентом України Віктором Януковичем. А головним викликом по-стане дотримання прав людини та демократичних свобод. Сподіваюся, що з приходом нового Президента відносини двох країн стануть прагматичнішими.

Єжи БУЗЕК, Президент Європейського парламенту:

— Україна має дуже гарний шанс подати самій сигнал Європейському Союзу про свої перспективи. Для України необхідно здійснити комплекс реформ у багатьох сферах, насамперед економіці, соціальній сфері, демократії, адміністративну реформу, державного управління та багато інших системних реформ. Європейський Союз хоче бачити активність України в цьому напрямі. Європейський Союз буде настільки відкритим, наскільки буде готовою Україна. Сподіваюся, що з новим Президентом відносини між Україною та ЄС будуть добрими, і те, що перший візит 

В. Янукович здійснить до Брюсселя, є дуже добрим сигналом з боку України. Це сигнал, що Європейський Союз є дуже важливим для України. Європа очікує цього візиту.

Віктор ЧЕРНОМИРДІН, екс-посол Російської Федерації в Україні:

— Віктор Янукович пройшов добру школу, набрався досвіду. Янукович у 2004 році та зараз — це вже інша людина. Думаю, буде все нормально. Для України та Росії дуже багато справ. Треба, щоб дві країни співпрацювали, допомагали одна одній, бо дуже багато спільних цілей та програм. І це потрібно і Україні, і Росії. Перед новим Президентом виникнуть передусім економічні виклики. І насамперед треба думати про людей. Треба скоріше завершити всі коаліційні справи, і за роботу. А це й зарплати, й робочі місця, пенсії, ветерани, студенти, військовослужбовці. Гігантські проблеми стоять, і їх треба вирішувати. Наші відносини розвиватимуться динамічно, але побудова відносин між РФ і Україною залежить не тільки від 

В. Януковича, а й від усього українського народу.

Ольга ГЕРАСИМ’ЮК, народний депутат України (блок «Наша Україна—Народна самооборона»):

— Віктору Януковичу треба продовжити поступ України на шляху інтеграції до європейських цінностей, йому треба буде спробувати консолідувати країну, яка насправді розділена, й навіть цими виборами в тому числі. Треба буде подумати про той шлях, яким Україна почала йти, що цінує Європа. І на шляху до безпекових систем, бо хоча В. Янукович сказав, що Україна має бути позаблоковою державою, про це ще треба думати. Виклики перед новим Президентом дуже серйозні, бо у світі ще не подолано економічну кризу, а розвиток України диктувався тим, що вона вступила у вир політичних баталій. Перед Президентом стоїть дуже багато завдань, а першочерговим є зберегти незалежність держави й відстояти її. І сподіваюся, що Віктор Федорович це продемонструє, бо інакше країну не утримати.

Володимир МАКЕЄНКО, народний депутат України (Партія регіонів):

— Найголовнішим завданням для нового Президента буде покращити життя наших людей, про що йшлося у нашій програмі. Перший серйозний виклик — це навести лад і взяти під контроль економічну ситуацію в країні. Як це можна реально зробити? Це скласти реалістичний бюджет, запропонувати його Верховній Раді й проголосувати. А вже з бюджету буде починатися відродження нашої держави.

Олександр МОРОЗ, лідер Соціалістичної партії:

— Найважливішим для нового Президента буде вирішення проблем людей, які проживають на різних територіях України. Не справа Президента — чи розпускати парламент, чи створювати коаліцію, це завдання передусім для депутатів, передбачене Конституцією. А якщо депутати не здатні створити коаліції, тоді це обов’язок Президента — призначити нові вибори. Головне, щоб усе надалі відбувалося конституційним шляхом. Бо все те, що спостерігали останнім часом, це була звичайна авантюра, яка й призвела до безладу в країні.