У лютому чернігівці знову відчули збільшення цін у продовольчих магазинах, на ринках. Ще на початку січня літрова банка квашеної капусти, наприклад, коштувала 8 гривень, згодом — 10, а нині уже 12 гривень.
— Усе дорожчає, а чому я повинна тримати ціну? — дивується Валентина Примаченко, продавчиня капусти, качани якої заготовила ще восени. Власниця домашньої городини каже, що на її бюджет значно вплинув раптовий цукровий «стрибок». Хоча він і має іншу причину, але «потягнув» за собою ціновий ажіотаж в овочевих рядах.
Оскільки в торговельній мережі цукор подорожчав до 9—11 гривень, стали «захмарними» ціни на цукерки, зефіри, торти. Попит на них, зізнаються продавці, різко впав. Останнім часом найбільше подорожчали овочі, сири та цукор (на 14,4, 12,6 та 11,9 відсотка відповідно). На 7,7 відсотка зросли ціни на молоко та масло; на 3,4—5,0 — на консервоване молоко, кисломолочну продукцію, кондитерські вироби з борошна, яйця; на 1,3—2,4 — на м’ясо та м’ясопродукти, олію, маргарин.
Певна річ, ще можна знайти товар за більш-менш доступною ціною. На Центральному ринку, скажімо, продають масло з Чернігівського та Куликівського молокозаводів за 50 гривень, а ось Щорське коштує 40 гривень 80 копійок, Вінницьке — 29 гривень 80 копійок. Останнє — очевидний спред, хоча продавчиня вперто доводить протилежне. Що ж, можливо, це масло з якихось старих запасів...
Тушки курей продають за 25—35 гривень за кілограм, гусей — по 45. Старе сало можна придбати і за 20 гривень. З огляду на піст, деякі селяни, щоб швидше реалізувати власну продукцію, продають свинину навіть по 35 гривень за кілограм.
Вражає динаміка зростання цін на картоплю. На Хитрому ринку добірні і середні бульби продають вже за 4 гривні за кілограм! Дрібнішу крохмалисту можна придбати за 2 гривні 50 копійок. Це у краї, який ще недавно називали картопляним Донбасом!
Щоправда, на різке збільшення цін на бульбу явно вплинула засніжена зима. Селянам важко добиратися своїм транспортом із віддалених населених пунктів, де погано прочищені дороги. Тому продають лишки картоплі здебільшого дачники, жителі приміських осель.
Але висока вартість моркви (8 грн.), цибулі (7 грн. 50 коп. — 8 грн.) свідчить про те, що цей ціновий рубіж, швидше за все, вже не буде повертатися на нижчі позначки. Отож багатьом городянам, очевидно, доведеться, як і на початку дев’яностих років, згадати про городництво, щоб не витрачати всі зароблені гроші на продукти.
У лютому намітилася ще одна неприємна тенденція. Хоч у заметілі попит на пальне незначний, на деяких автозаправках ціна літра бензину А-95 перейшла рубіж у 8 гривень. Навесні, як правило, нафтопродукти дорожчають.