Це дає їм змогу заощаджувати сім гривень на день
У кіосках мережі «Економної авоськи» столичним пенсіонерам роздають безплатні продукти. Вранці — яйця, увечері — батони. По півдесятка й буханцю в одні руки. Бажаючі одержати безплатні продукти займають чергу з ночі й б’ються під магазином.
16.00. Напроти станції метро «Дорогожичі» незвичайне скупчення народу. Бабусі збираються під магазином. Через півгодини тут мають видавати благодійні хлібні пайки. На контакт із кореспондентом «Голосу України» ідуть неохоче. Мовляв, якщо про акцію напишете — крамничку прикриють.
— Валентино, не розповідай їй нічого, а то потім і шматка хліба не допросишся, — звертається одна тітка із черги до своєї сусідки і намагається вихопити з рук мій диктофон.
У магазин пропускають по троє. На вулиці тиснява й ажіотаж. У натовп намагається вклинитися пенсіонерка з паличкою. Починається заварушка. Черга тримає оборону. Чужих не пускають. Виявляється, претенденти на одержання дармових яєць і хліба — одні й ті самі. Продавець закликає стареньких заспокоїтися і не битися.
— До якого приниження людей довели. Старі люди змушені за скоринку хліба сваритися! — обурюються перехожі.
Роздавання триває хвилин двадцять. Пенсіонери розписуються в книзі й забирають заповітний буханець, щоб вранці знову прийти сюди за наступною порцією добродійності.
У прес-службі «Економної авоськи» кажуть, що спочатку взялися підгодовувати людей похилого віку заради реклами.
— Ми вирішили, що «сарафанне» радіо працює краще від баннерів і листівок, тому почали роздавати їжу. Це стало доброю традицією. Нині відкриваємо нові ларки по місту, але акцію не знімаємо. Гадаю, вона триватиме ще довго, — пояснює «Голосу України» піар-менеджер компанії Олександра Черняховська.
Видають продукти не всім, а тільки першим п’ятдесяти здобувачам. Тому пенсіонери «забивають» місця ще вночі, щоб встигнути на ранкове роздавання яєць.
— Часом просять двірників займати чергу на цілі парадні. Доходить до абсурду, — розповідає співрозмовниця. — І це дуже сумно. Не від гарного життя проводять час і псують нерви в таких чергах люди. Можливо, було б більш резонно, якби цим займалися не підприємці та бізнесмени на добровільних началах, а все-таки влада, яка зобов’язана піклуватися про громадян похилого віку, видавати їм соцпакети.
У магазинах торговельної мережі діє ще низка знижок. При покупці двох кілограмів ковбаси, сосисок або сардельок ще один кілограм дають безплатно. Якщо береш один кілограм ковбаси, то дарують пачку цукру й десяток яєць.
Утім, деякі кияни в чесність такої торгівлі не дуже й вірять: «Якщо за два кіло ковбаси дають ще один безплатно, то це або благодійне товариство, або комерційна структура під назвою «Лохотрон», — вважає Тетяна.
А от пенсіонерам подобається. «Сарафанне» радіо таки спрацювало.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.