Співробітники управління боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, ГУ МВС України в Запорізькій області затримали злочинну групу, яка поставляла на російську залізницю майже дармову робочу силу. До складу кримінального утворення входили п’ятеро жителів обласного центру, котрі привласнювали кошти, що призначалися для оплати праці, соціального забезпечення та страхування ремонтників колій.

 

Механізм наживи, що безвідмовно діяв кілька років, був доволі простий. На території України вербувалися робітники, яким обіцяли золоті гори: гідну платню в доларах, харчування та проживання за рахунок роботодавця, медичне обслуговування та інші принади цивілізованої праці. Ось тільки реальні умови не мали нічого спільного з цією райдужною картиною. Сибір, 15-годинний робочий день, під час якого гастрабайтери повинні були укласти у шість—сім разів більше шпал, ніж їхні російські коллеги, запліснявілий хліб та дешева крупа на воді... Гроші — лише на цигарки та чай. І обіцянки розрахуватися по закінченні терміну. Дехто не витримував і тікав. Та чи далеко втечеш, коли навколо тайга, документи відібрав бригадир, а в кишенях гуляє вітер? Одні поверталися самі, інших повертали силоміць, а дехто взагалі пропав безвісти. Немає точних даних про кількість тих, хто пройшов через «залізничне пекло». Слідству відомі більше ста.

В організатора злочинної групи «рабовласників», окрім «скромного» чотириярусного будиночка в Запоріжжі, є нерухомість в Арабських Еміратах та Іспанії, шикарні автомобілі та солідні банківські рахунки. Проти учасників злочинного бізнесу порушено кримінальну справу, на їхнє майно накладено арест.

Вл. інф.