За інформацією учасників «круглого столу» з питань дитячої злочинності, що пройшов у столиці Криму — Сімферополі, в 2009 році підліткові групи вчинили 142 злочини, що становить 62,5 відсотка від загальної кількості. Зафіксовано 85 фактів самостійних злочинів і 25 випадків злочинів, вчинених за допомогою дорослих. Учасники «круглого столу» пояснили, що для підлітків дуже важливо бути частиною якоїсь групи, усвідомлювати свою приналежність до неї. Найчастіше саме кримінальні групи приймають у свої ряди тих, від кого відмовляються інші однолітки. У підсумку діти стають правопорушниками.
Крім того, торік на півострові 36 підлітків при скоєнні злочинів перебували в стані алкогольного сп’яніння.
За даними громадської організації «Айболить», що займаються захистом прав ув’язнених, у Криму більше 50 відсотків малолітніх порушників закону згодом стають рецидивістами.
Ці висновки були зроблені з досвіду роботи з підлітками в місцях позбавлення волі, зокрема, у Сімферопольському слідчому ізоляторі № 15. «За три роки роботи ми помітили, що більшість підлітків з’являються там вдруге і втретє», — наголосили члени організації.