Скасування місцевих виборів — це грубе порушення Конституції. Воно має виключно політичний характер та зумовлене побоюваннями парламентських партій втратити владу в місцевих органах самоврядування. Так вважають учасники Всеукраїнського з’їзду регіональних громад.
Відповідно до Конституції парламенту надаються повноваження призначати чергові та позачергові вибори до органів самоврядування і в жодному разі не надається право скасовувати вже призначені чергові або позачергові місцеві вибори. До того ж Основний Закон передбачає чотирирічний термін повноважень сільських, селищних та міських голів. Відтак, по закінченні терміну їхньої каденції легітимність місцевих рад буде поставлена під сумнів. А це може призвести до міжнародних санкцій щодо України.
Крім того, учасники з’їзду вважають, що без належного реагування громадськості Верховна Рада в майбутньому може продовжити термін і своїх повноважень. Тож збираються оскаржити рішення Верховної Ради в окружному суді міста Києва.
Водночас у своєму зверненні до Голови Верховної Ради та нового Президента вони зазначають, що парламентська постанова про відміну місцевих виборів має бути скасована, перегони повинні відбутися 30 травня, а термін проведення виборчої кампанії потрібно скоротити до 60 днів.
Голова Комітету виборців України Олександр Черненко та голова об’єднання «Громадський форум Івано-Франківська» Юрій Соловей.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.