Комітет з питань науки й освіти підтримав проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо прийняття на державну службу та службу в органах місцевого самоврядування.
Він передбачає прийняття без конкурсного відбору на посади державних службовців (3—7-ї категорій) та в органи місцевого самоврядування випускників відповідних ВНЗ в установи, що направляли їх на навчання за державним замовленням.
* * *
Народні депутати рекомендують Верховній Раді відхилити проект закону про використання відкритого програмного забезпечення в органах державної влади та місцевого самоврядування.
На черговому засіданні члени комітету висловили низку зауважень щодо зазначеного документа. Окрім того, багато їх міститься і у висновку Головного науково-експертного управління.
Воно, зокрема, зазначило, що питання закупівель програмного забезпечення за рахунок державного бюджету мають регулюватися законодавством із питань закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти.
Законопроект передбачає надання переваги в придбанні та використанні вітчизняного відкритого програмного забезпечення, що в разі прийняття обмежуватиме конкуренцію у цій сфері й тим самим суперечитиме Конституції України, відповідно до якої «держава забезпечує захист конкуренції у підприємницькій діяльності», а також Закону України «Про захист економічної конкуренції».
* * *
Комітет з питань науки й освіти рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо врегулювання питань управління об’єктами державної власності).
Мета законопроекту — підвищення ефективності та прозорості управління об’єктами державної власності.
Окрім того, він передбачає надання Фондом державного майна центральному органу виконавчої влади з питань економіки інформації про фінансово-господарську діяльність суб’єктів господарювання державного сектору економіки, які перебувають в управлінні фонду.
У законопроекті також пропонується здійснювати створення, реорганізацію та ліквідацію організацій, що перебувають у віданні галузевих академій наук, за погодженням з урядом тощо.