Голова Верховної Ради України Володимир Литвин учора зустрівся з главою парламенту Грузії Давидом Бакрадзе.
Як повідомляє прес-служба Верховної Ради, на початку зустрічі керівник українського парламенту висловив вдячність за приїзд грузинської делегації в Україну і відзначив зміцнення політичного діалогу між двома країнами. В. Литвин назвав нинішнім головним завданням «спрямувати у практичне русло все наше життя», для чого необхідно налагодити постійний діалог як усередині влади, так і між владою та суспільством.
Сторони обговорили шляхи і можливості налагодження двосторонньої політичної співпраці, наголосивши при цьому на важливості системної роботи на міжпарламентському рівні. Керівники обох парламентів висловили зацікавленість у розвитку продуктивних зв’язків на рівні груп дружби. Йшлося також про координацію зусиль у міжнародних парламентських організаціях. «У нас добрий контакт у цьому плані», — зазначив В. Литвин.
В. Литвин і Д. Бакрадзе обговорили питання Східного партнерства і були єдині в тому, що «всі учасники Східного партнерства повинні мати рівні права і можливості, в тому числі й на рівні парламентської складової».
Д. Бакрадзе підкреслив, що прибув в Україну привітати її із успішним проведенням виборчої кампанії, результати якої, за висновками міжнародних спостерігачів і світового співтовариства, відбулися демократично і прозоро, згідно з міжнародними виборчими стандартами.
* * *
В. Литвин, спілкуючись з журналістами після зустрічі з грузинським колегою, зазначив: «Коли співпрацюють парламенти двох країн, це означає, що є діалог, є контакт між народами». Також він висловив переконання, що парламентарії можуть говорити без «дипломатичного мережива», а називати речі своїми іменами.
Голова Верховної Ради вважає, що «деякі прикрі моменти наших взаємин, які негативно сприймаються тією чи іншою частиною українського політикуму чи наших громадян, треба перегорнути, відкласти і зосередитись на головному, на тому, що робить нас цікавими одне одному, зважаючи на історичні реалії, економічні й політичні процеси, і те, що цей глобальний світ стає дедалі більш нестабільним». «Якраз саме ті країни і народи, які мають багато спільного, повинні діяти так, щоб помножити зусилля, діяти так, щоб наростити можливості кожної з країн», сказав В. Литвин і додав: «Вистояти у цьому світі можуть лише сильні, сконсолідовані нації, народи і держави».