Учорашнє засідання уряду розпочалося з політичної заяви Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко: вона розраховує, що демократичні сили у парламенті продемонструють відданість національно-патріотичній ідеї й не дозволять Партії регіонів монополізувати владу. А нову коаліцію створено не буде.

 

«Саме зараз буде певний момент істини: для кого Україна і справжня, чесна, фундаментальна стратегія розвитку країни є цінною — збереження і зміцнення незалежності, збереження і зміцнення всього національного, зміцнення нашої самоідентичності, — сказала Ю. Тимошенко, повідомляє УНІАН.

Глава уряду наголосила, що наразі продовжує існувати юридично зареєстрована демократична коаліція у складі фракцій БЮТ, «Наша Україна — Народна самооборона» і Блоку Литвина, й висловила сподівання, що лідери партій, які входять до складу блоку «НУ—НС», та В. Литвин «не зрадять своїй ідеології, своїм переконанням і не підуть у коаліцію з Партією регіонів».

Ю. Тимошенко вкотре заявила, що її політична сила в парламенті за жодних обставин не братиме участі в коаліції з Партією регіонів. Вона переконана, що у Партії регіонів недостатньо голосів для відставки уряду. Про це, за її словами, свідчить нескликання позачергового засідання парламенту, яке БЮТ ініціював провести вчора, і повернення проекту постанови про відповідальність уряду, суб’єкта законодавчої ініціативи. «Це говорить про те, що Партія регіонів, по-перше, не готова брати на себе відповідальність, а по-друге, і голосів Партія регіонів не має, щоб таку відставку проголосувати», — підкреслила Ю. Тимошенко. До того ж у парламенті немає іншої зареєстрованої постанови про відставку уряду.

Водночас, незважаючи на політичні пристрасті, уряду доводиться вирішувати економічні питання та боротися з новими природними викликами. Кабмін виділив 175 млн. грн. із резервного фонду на фінансування заходів, пов’язаних із запобіганням повені, та боротьби з її наслідками. Як повідомив на прес-конференції після засідання уряду міністр з питань надзвичайних ситуацій Володимир Шандра, згідно із прогнозами Гідрометцентру запаси снігу в Україні вдвічі-втричі вищі, ніж зазвичай. Тож МНС прогнозує середній або вище за середній рівень паводка. Також місцевим органам влади буде виділено приблизно 16 млн. грн. на підготовку до паводка. Для боротьби зі стихією створено урядову комісію на чолі з Першим віце-прем’єр-міністром Олександром Турчиновим.

Уряд також розглянув питання підготовки Львова до Євро-2012.