Кияни мешкають у місті, незручному для життя. Про це вже ніхто й не сперечається. І справа не лише в тому, що під час сніговіїв перехожі ламають руки-ноги на тротуарах, які не прибираються. І не в тому, що підходи-під’їзди до станцій метрополітену, вокзалів і просто зупинок громадського транспорту заставлені кіосками різного ґатунку й перетворилися на базари, завалені відходами цього «виробництва». І не в тому, що забудовується — здебільшого незаконно — кожен клаптик землі із зеленими насадженнями. Що вчасно не вивозиться сміття, що городяни живуть під загрозою опинитися у нечистотах Бортницької станції аерації, яка вже давно вичерпала власний ресурс. Про тарифи на комунальні послуги, економічне обґрунтування яких неможливо збагнути, годі казати. Складається враження, що система управління містом рухнула. То в чому річ?
Відповідальних немає
Ці проблеми, і не лише ці, а й багато інших неодноразово порушувалися у «Голосі України». На те й «щука» — ЗМІ, щоб «карась» — міська влада — не дрімав. Але читачі вже помітили, що традиційна рубрика «Слідами наших виступів» — реакція на критичні виступи газети, не з’являється, а причетні до порушень законодавства чиновники відбуваються відписками на зразок того, що «сигнал» перевірятиметься. Після перевірки, з’ясовується, що претензій немає кому пред’явити.
Приміром, у столиці будівництво в багатьох випадках ведеться з порушенням водного, земельного, природоохоронного та іншого законодавства. Прокуратура постійно виносить щодо цього приписи. Але будівництво триває, оскільки колегіальне рішення про надання ділянок під забудову ухвалили депутати Київради, які представляють інтереси киян. У такому разі персональної відповідальності ніхто не несе. Київрада створила власну систему колективної... безвідповідальності: одержуючи протест прокуратури, вона знову-таки його колективно відхиляє. Навіть якщо прокуратура звертається до судів, то шансів виграти їх мало,  бо вони здебільшого захищають інтереси КМДА.
У столиці десятки офіційних і громадських організацій, просто активних городян, котрим не байдужа доля рідного міста і які протестують проти таких дій Київради. Вони звертаються до правоохоронних організацій, у тому числі, до прокуратури міста, різноманітних контролюючих органів припинити безлад. Ті у свою чергу реагують: виносять сотні приписів, надсилають стільки само розпоряджень і рекомендацій іншим державним органам. Але результату, як і винних, немає...
«Крадійство — норма, не брати хабарі — виняток із правил...»
Це — про столичне чиновництво в інтерв’ю одному з видань сказав народний депутат Кирило Куликов, який очолює тимчасову слідчу комісію Верховної Ради з питань розслідування фактів порушення Конституції і законів України, прийняття протиправних рішень посадовими особами Київради та її виконавчого органу. Комісія створена рік тому у зв’язку з численними випадками порушення законодавства і незаконними розпорядженнями голови КМДА Леоніда Черновецького. Її члени провели сім засідань з організаційних питань та 18, на яких заслуховувалися свідки, експерти, фахівці та представники КМДА різних галузей міського господарства.
Заслуховувати було що: лише тези висновків членів комісії займають 16 сторінок, а сам звіт — 70. До цього долучається кілька тисяч додатків, у яких детально викладені факти, а точніше — процес розпаду моралі, деградації київської влади: в столиці немає жодної галузі, в якій би не виявилося порушень закону.
Особливо вражають вони у сфері медицини, де владарює корупція, в результаті чого розкрадено сотні мільйонів гривень. У матеріалах комісії йдеться, зокрема, про зловживання при створенні Центру раннього виявлення онкологічних захворювань із застосуванням технологій позитивно-емісійної томографії.
Не менше безладу і беззаконня в екології столиці. За матеріалами слідчої комісії, тут  налічується 1196 потенційно небезпечних об’єктів з високим ступенем ризику. У тому числі, 39 хімічно-небезпечних і два радіоактивно-небезпечних. Приміром, 2008 року зареєстровано понад 1300 надзвичайних подій, зокрема, понад 1000 — техногенного характеру. Кількість загиблих при цьому становить 400 осіб. За повідомленням МНС, зазначається у матеріалах комісії, у зоні ураження в Києві перебуває понад один мільйон городян.
Матеріали слідчої комісії свідчать: громада Києва втратила свою комунальну власність, зокрема, «Київенерго», «Київводоканал», «Київхліб», «Київмлин», «Київгаз», «Київміськбуд», які створювалися для ефективнішого управління нею. Але більш неефективних підприємств нині в столиці годі шукати: вони працюють за рахунок того, що орендують у громади майно, яке неможливо приватизувати...
Збій у системі
Неможливо в одній кореспонденції викласти весь звіт тимчасової слідчої комісії. Але зрозуміло одне: київська влада в жадобі збагачення втратила орієнтири. Як привести її до тями і хто має це зробити? Верховна Рада? Вона, заслухавши звіт комісії, ухвалила постанову про направлення його до Президента України, Кабінету Міністрів, Міністерства внутрішніх справ, Генеральної прокуратури, Служби безпеки, Рахункової палати, Державної податкової адміністрації та Головного контрольно-ревізійного управління для реагування. Слідча комісія, як пояснили мені в прес-службі, виконала поставлене завдання.
Тим часом перелічені вище відомства «не помітили» закликів «розібратися, вплинути, вжити заходів». Принаймні їхня реакція не оприлюднена. І скоріш за все, що й надалі не помічатимуть — з огляду на ситуацію, яка склалася в країні. Збій у системі? Та й хіба завдання тимчасової слідчої комісії полягає лише в тому, щоб довести  виявлені порушення закону до відома?
Київ дедалі більше перетворюється на місто протестів столичних мешканців проти обраної ними влади...