Звернення учасників Аграрного форуму України
Учасники Аграрного форуму України, як громадсько-політичної акції, яка проводиться під девізом «Державну аграрну політику — в руки товаровиробників» за ініціативою Аграрного союзу України та Аграрної партії України, очікують ваших конструктивних, рішучих дій по наведенню порядку, здійсненню конкретних заходів щодо виходу із економічної і фінансової кризи та підвищення на цій основі добробуту і рівня життя людей.
Сільські трудівники стоять на порозі весняної кампанії, яка закладає основу економічної стабільності та продовольчої безпеки країни, підвищення її ролі та авторитету на світових ринках. Результати нашої роботи за два останні роки — переконливе підтвердження цьому.
Досягнуті сільськогосподарськими товаровиробниками, фермерськими та селянськими господарствами показники, отримані в умовах вкрай обмеженої державної бюджетної підтримки, без доступу до кредитних ресурсів. До того ж з державного бюджету 2009 року селяни недоотримали 1,9 млрд. грн., що вкрай негативно позначилось на роботі всього аграрного сектору економіки, особливо буряко-цукрового комплексу та розвитку тваринництва.
Для забезпечення весняно-польових робіт не вистачає близько 12 млрд. грн. Шляхів вирішення цієї проблеми з боку держави не визначено, що викликає серйозне занепокоєння у селян.
Займати і далі пасивну позицію, бути спостерігачем таких дій не можемо і не будемо.
Тому ми і зібрались на Аграрний форум для того, щоб всією селянською громадою — Аграрним союзом України разом з Аграрною партією України знайти шляхи вирішення проблем, якими переобтяжена галузь та вдосконалити державну аграрну політику щодо тактики спільних дій в 2010 р. і стратегію до 2020 р., які сприяли б ефективному розвитку галузі та підвищенню соціальних стандартів життя селян.
Саме тому ми пішли шляхом зміцнення Аграрного союзу України, який сьогодні об’єднує не тільки сільськогосподарських товаровиробників, а і асоціації та формування, які займаються переробкою, зберіганням та реалізацією продукції як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках, та звернулись до Аграрної партії України з пропозицією поєднати зусилля у вирішенні селянських проблем.
Спільними зусиллями підготовлена Програма розбудови Аграрної партії України, визначена тактика і стратегія щодо участі у виборах до місцевих органів самоврядування.
Розпочато створення і розвиватимемо власні кооперативні об’єднання, відновлюватимемо інші обслуговуючі структури, без яких не обійтись та не уникнути всезростаючого тиску монопольних структур.
Питання стоїть так — або ми об’єднуємось і самостійно вирішуємо наболілі проблеми і вимогливо поставимо ці питання перед владою, або нас чекає невтішна перспектива в умовах жорсткої конкуренції на ринках.
Час не жде. Потрібно діяти і діяти невідкладно.
Учасники форуму звертаються з вимогою до Президента України, Прем’єр-міністра України та Верховної Ради України з наступного:
Перше. Терміново визначитись з обсягами державної бюджетної підтримки на 2010 рік та коштів для компенсації банківських ставок за отримані кредити з урахуванням законів України. Вирішити питання фінансового забезпечення сільськогосподарських та фермерських господарств для проведення весняно-польових робіт.
Удосконалити систему оподаткування сільгоспвиробників, здійснити необхідні заходи щодо переходу до єдиного податку з розрахунку на 1 га землі.
Зміцнити фінансово Аграрний фонд України, виділивши з державного бюджету 2 млрд. грн. та розпочати укладання форвардних контрактів на закупівлю зерна врожаю поточного року.
Забезпечити постачання сільськогосподарським підприємствам за фіксованими цінами пального та мінеральних добрив через Аграрний фонд. Не допустити різкого зростання цін на ці види продукції. Визначити державну політику щодо роботи буряко-цукрового комплексу. Створити всі умови для зацікавленості товаровиробників у розширенні посівних площ, нарощуванні обсягів виробництва цукрових буряків.
Прийняти урядове рішення щодо створення Державного (іпотечного) аграрного банку.
Розробити національні галузеві програми, якими визначити пріоритети та обсяги виробництва окремих важливих видів продукції, виходячи з потреб ринку.
Запровадити обов’язкове погодження урядових рішень щодо роботи агропромислового комплексу з громадськими організаціями.
Друге. Звертаємо увагу уряду на згортання державної підтримки галузі тваринництва, подальше нарощування імпорту м’ясної та молочної продукції, нестабільність у роботі ринку. Створимо громадський контроль за імпортом тваринницької продукції.
Вимагаємо:
— державної бюджетної підтримки щодо забезпечення рівня цін на продукцію, які гарантуватимуть прибутковість та подальший розвиток галузі, передусім — молочного та м’ясного скотарства, технологічного переоснащення діючих та будівництва нових ферм і комплексів;
— виділення довгострокових пільгових кредитів та бюджетних коштів для часткового здешевлення будівництва таких об’єктів;
— переведення бюджетної підтримки в скотарстві з розрахунку на одну корову та на гектар землі для всіх категорій господарств;
— організації закупівлі вершкового масла та сухого молока за стабільними цінами до Аграрного фонду.
Третє. Сільськогосподарські, фермерські та особисті селянські господарства не можуть ефективно працювати в умовах нестабільності цін, постійного тиску на ринок монопольних структур, проблем у відшкодуванні експортерам податку на додану вартість, адміністративних втручань урядових структур в роботу ринків.
Пропонуємо:
— відмінити дію рішення уряду щодо регулювання оптово-відпускних цін на соціально значимі види продовольчих товарів. Зняти вивізне мито на насіння соняшнику;
— підвищити ефективність роботи Аграрного фонду щодо виконання своєї основної функції — регулювання цін на ринку. З метою нарощування обсягів експорту продукції Аграрним фондом передати йому підприємства та портові елеватори ДАК «Хліб України» та Державного резерву України;
— створити систему оптових ринків, обслуговуючих кооперативів, вдосконалювати біржову торгівлю. Надати сільгосппідприємствам фінансову допомогу в створенні власних кооперативних об’єднань з виробництва, переробки та реалізації продукції.
Четверте. Забезпечити сприятливі умови залученню інвестицій для технічного та технологічного оновлення сільськогосподарських підприємств, створити економічні та фінансові механізми щодо забезпечення товаровиробників сучасною технікою та високопродуктивним поголів’ям худоби.
Нарощувати можливості з розширення поставок техніки і технологічного обладнання для тваринницьких комплексів та ферм і племінного поголів’я сільськогосподарським підприємствам і фермерським господарствам на умовах фінансового лізингу.
П’яте. Підтримати ініціативу та надати необхідну допомогу підприємствам, які приступили до виробництва і використання біологічних видів палива та відновлюваних джерел енергії.
Запровадити систему пільг щодо сплати мита та ПДВ при імпорті машин та обладнання для виробництва біопалива.
Шосте. У черговий раз звертаємось з вимогою розглянути обґрунтованість зростання цін на електричну енергію та газ, що споживає село.
Сьоме. Вимагаємо навести порядок у роботі структур Міністерства охорони навколишнього природного середовища щодо обґрунтованості розцінок на дозволи з використання свердловин та органіки на тваринницьких фермах, сировини для виробництва цегли та інших будівельних матеріалів на підприємствах, що працюють в АПК.
Восьме. Земельні відносини залишаються найактуальнішою економічною і політичною проблемою. Виходячи з того, що Верховна Рада України продовжила мораторій на продаж землі до 1 січня 2012 р., основні зусилля спрямувати на прискорення підготовки необхідної законодавчої бази для запровадження ринку земель, боротьби з їх хижацьким використанням, врегулювання орендних відносин. Терміново провести реформування, кадрове зміцнення структур Держкомзему та спростити систему реєстрації договорів оренди та зменшити вартість послуг.
Дев’яте. З метою підвищення зацікавленості власників землі, майна, інвесторів у будівництві та експлуатації об’єктів соціально-культурного призначення на селі, розвитку інфраструктури сільських поселень передбачити в державному бюджеті кошти з компенсації зазнаних витрат.
Учасники Аграрного форуму розраховують на розуміння і підтримку Президента України, уряду України, Верховної Ради України, Національного банку України, голів обласних та районних державних адміністрацій, голів обласних та районних рад при реалізації зазначених вимог, що створить сприятливі умови для господарювання на землі та поліпшення умов життя і праці селян.
Одноголосно ухвалено 12 лютого 2010 року в м. Києві.
За дорученням учасників першого Аграрного форуму України
Юрій КАРАСИК, голова Аграрного союзу України, голова Аграрної партії України, Герой України.