По дорозі на роботу обганяю сусідку-пенсіонерку, котра ледве дибає по слизькій дорозі. «Куди ви в таку холоднечу?» — питаю. «Може, щось знайду», — відповідає. Щоранку вона обходить магазини у пошуках дешевших на кілька копійок продуктів, вистоює в черзі до кіоска, де продають черствий хліб. Її скромна пенсія — єдине джерело існування сім’ї. Донька хоч і працює, але зарплату боргують. «Останнім часом страшно заходити в магазини, — скаржиться старенька. — Щоразу нові цінники. Цукор уже на грами купую».
Те, що ціни на Тернопільщині ростуть шаленими темпами, підтверджують дані моніторингу, проведеного держкомісією з контролю за цінами. Лише протягом тижня вони зросли у торгівлі: на крупу гречану — на 11,9 відсотка, на молоко — на 10,8, сметану — 6,1, масло вершкове — 6,4, олію соняшникову — 4,7. Колись люди поспішали на ринки в надії, що там продукти дешевші, але нині там практично все дорожче: молоко, масло, олія, сметана. Трохи подешевшало сало — на 3,1 відсотка (з 25,73 коп. до 24,92), але при цьому його ціна більш як на гривню вища від середньої в Україні. Взагалі, що не візьми, усе дорожче від середньоукраїнських цін: хліб, борошно, макарони, крупи, м’ясо, яйця... Скажімо, варені ковбаси — майже на 2 гривні за кілограм, масло — майже на 5 гривень, цукор — більш як на 2 гривні. Навіть морква й капуста. На 7 коп. дешевша хіба що картопля. Ціни на деякі харчові продукти вже зрівнялися з європейськими. Ось лише рівень середньомісячної зарплати в області залишається найнижчим в Україні.
Важко зрозуміти таку мотивацію зростання цін, адже регіон аграрний і більшість харчових продуктів здатний виробляти самостійно: переробна промисловість займає понад 40 відсотків у загальній структурі промислового виробництва. Але виробництво м’яса й молока з року в рік падає, хоча зернових область кілька років поспіль збирає понад мільйон тонн. На полицях магазинів дедалі більше імпортної продукції. Ковбаси виробляють із завезеної з Польщі та Голландії свинини. Лише за шість місяців минулого року імпорт м’яса зріс у 18 разів! Причому офіційно імпортом займається лише одна фірма, решта — контрабанда. Незрозуміло, як формується ціна на цукор. Влада запевняє, що в області його вироблено достатньо і ціна не повинна перевищувати 6 грн. 60 коп. за кілограм, насправді вона сягнула 12 гривень.
Мешканці Тернопільщини вже звикли, що традиційно перед святами ціни істотно зростають. Місцеві підприємці замість того, щоб знижувати їх, як це робиться у світі, накручують. Після свят вони здебільшого поверталися на круги своя, але не цього року, коли вже у січні ціни знову почали галопувати. З цього приводу відбулося спільне засідання обласної робочої групи з врегулювання цінової ситуації на споживчому ринку та громадської експертної ради з питань індексації цін, що діє при облдержадміністрації. Однак поки що «маємо те, що маємо»...