На Павлоградському хімзаводі розкрадають і незаконно збувають боєприпаси та вибухові речовини, які підлягають знищенню. Нагадаємо, це одне з двох підприємств в Україні, на які покладено завдання з утилізації озброєнь колишнього СРСР. Зокрема, на ДП Науково-виробниче об’єднання «Павлоградський хімічний завод» зберігається 5 тисяч тонн твердого ракетного палива міжконтинентальних балістичних ракет РС-22 та заскладовано значну кількість вибухових речовин, які потребують утилізації за рахунок держбюджету.

Факти свідчать, що керівництво заводу не організувало безпечне зберігання та утилізацію військових засобів ураження. Крім того, посадові особи ПХЗ впроваджують непрозорі зовнішньоекономічні схеми, що створює передумови для завдання шкоди інтересам держави, інформує прес-група УСБУ в Дніпропетровській області.
Зокрема, у травні минулого року було порушено кримінальну справу за фактом контрабанди в Україну товарів подвійного використання у великих розмірах — вартістю понад 1 млн. 300 тис. грн. Предмет контрабанди — капсулі-детонатори, імпортовані Павлоградським хімзаводом, які були заявлені як товар, що не підлягає державному експортному контролю. Подальше розслідування у справі проводить управління СБУ в області.
Ще одну кримінальну справу, пов’язану з підприємством, розглянуто в Павлоградському міськрайонному суді, винних засуджено. Як з’ясувалося, організоване злочинне угруповання з числа працівників заводу було викрито СБУ на початку минулого року. Двоє робітників цеху утилізації боєприпасів, які мали доступ до вибухових речовин та бойових припасів, викрадали їх і передавали працівнику воєнізованої охорони. А той вивозив товар з території режимного підприємства й передавав організаторові злочинної групи. Щоб приховати походження крадених гранат, злочинці видаляли на уніфікованому запалі заводське маркування. Організатора затримали при спробі реалізації ручних осколкових гранат «Ф-1» (зона ураження до 200 метрів) та тротилових шашок. Згодом заарештували й трьох його спільників. Під час обшуків правоохоронці вилучили 33 гранати, 54 тротилові шашки, 4400 дрібнокаліберних патронів та майже 5 кг тротилу.
 Фото надане УСБУ в Дніпропетровській області.