Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко в своєму телезверненні закликала депутатів «НУ—НС», Блоку Литвина і БЮТ об’єднатися в коаліцію, дала оцінку президентським виборам і пояснила, чому вона відкликала позов до ЦВК з Вищого адміністративного суду. Однак з огляду на акценти вже зрозуміло: Юлія Володимирівна готується перейти в опозицію.
Вибори. «Президентські вибори завершилися. Вони були нашим єдиним шансом раз і назавжди ствердити незалежність та силу нашої держави. Це був шанс стати достойним членом європейської родини, провести глибокі соціальні та економічні реформи», — з таких слів розпочалося звернення глави уряду до співвітчизників. Однак, за її словами, такий вибір не міг сподобатися олігархії. Юлія Володимирівна і досі впевнена: «їхній ставленик Янукович не міг перемогти чесно». Вона пригадала, як за два дні до виборів вносили зміни до закону, який глава держави одразу підписав. «Після цього фальшування виборів стало масовим та кричущим. Саме фальсифікації вирішили долю виборів, а не ви», — переконана Ю. Тимошенко.
Суд. Вищий адміністративний суд України, за її словами, відмовився навіть розглядати документально доведені докази. «Вершиною несправедливості була заборона запрошувати свідків, у тому числі і міжнародних спостерігачів. Вони, незважаючи на тиск та залякування, були готові надавати суду юридично оформлені докази про системні фальсифікації на виборах», — заявила глава уряду. І додала: правду в суді захистити неможливо, тому і відкликала позов.
Вона розкритикувала команду нового Президента, яка «вже почала приватизовувати газотранспортну систему» і вже звернулася з позовом у Стокгольмський суд, щоб «забрати стратегічні запаси природного газу».
Що робити? Найближчим часом Юлія Тимошенко розраховує на об’єднання у Верховній Раді демократичних і державницьких сил. Вона сподівається, що депутати «Нашої України — Народної самооборони», Блоку Литвина, БЮТ відкладуть усі суперечки та утворять потужну команду. «Я публічно пропоную саме такий дієвий шлях і вже розпочала переговорний процес», — наголосила вона. Водночас Юлія Тимошенко заявила, що за жодних обставин не утворюватиме з Януковичем спільних коаліцій і не підписуватиме універсалів та меморандумів. Якщо ж демократичні партії в парламенті підуть на «політичне заробітчанство», глава уряду піде в опозицію.
* * *
«Ця заява вкотре доводить: вибори фальсифіковані, а істину в суді встановити неможливо. Ми були, є і будемо в опозиції до Віктора Януковича і Партії регіонів. А коли буде створено нову коаліцію і відповідно Кабінет Міністрів, тоді ми перейдемо в опозицію до уряду», — зазначив у коментарі «Голосу України» народний депутат Валерій Камчатний.
А комуніст Олександр Голуб розцінює звернення прем’єра як заявку на опозицію. «Українці вже оцінили роботу Юлії Володимирівни на виборах. А її звинувачення щодо фальсифікацій та звернення до суду — безпідставні. Це ланцюг, який виробив штаб Тимошенко, вже орієнтуючись на місцеві вибори і дострокові парламентські», — зазначив народний депутат.