Найближчим часом різні політичні сили ініціюватимуть зміни до чинного мовного законодавства України в частині розширення офіційного використання російської мови та надання їй статусу другої державної. Таке переконання висловив заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко в контексті відзначення Міжнародного дня рідної мови, що святкувався днями.
Водночас М. Томенко відзначає, що «суспільним та національним інтересам України відповідає наявна усталена формула, закладена Конституцією України». Згідно з нею державною мовою в Україні є українська. До того ж у країні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської та інших мов національних меншин України.
«Така законодавча мовна модель застерігає мовну свободу приватного життя кожного громадянина та забезпечує повагу до рідної мови. Адже мова — це не тільки засіб спілкування, а й основний інструмент, який сприяє самоідентифікації людини», — переконаний заступник глави парламенту.
Микола Томенко вважає хибним підхід, запропонований окремими політичними силами, який надає органам влади на місцях право самим визначати мовну політику в окремо взятому регіоні. «Дана модель мала б право на життя у випадку федеративного устрою України», — наголошує політик. За його словами, якщо в якомусь регіоні нашої держави буде введено другу мову як офіційну в органах влади, закладах освіти, — це де-факто призведе до того, що українська мова перестане існувати. Саме тому, на його думку, «українські політики повинні зрозуміти важливість збереження статусу української мови як державної, особливо в органах державної влади та освіті».
Cекретаріат заступника  Голови Верховної Ради України М. Томенка.