Нині всі заклади охорони здоров’я фінансуються у кращому разі на 50 відсотків від потреби. На лікування одного хворого уряд виділяє сім гривень, а на харчування — чотири гривні на добу. Про це заявила в інтерв’ю «Голосу України» голова Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Тетяна Бахтеєва.
Вона переконана: на фінансування медицини треба виділяти понад п’ять відсотків ВВП (нині — 2,6). «Справді, торік ми голосували за виділення додаткових 28 мільйонів гривень. Але це латання дір», — зазначила Т. Бахтеєва.
Подібна ситуація і в Національній дитячій спеціалізованій лікарні «Охматдит», якою особливо опікується профільний комітет. Цей заклад — як і вся медицина — фінансується за залишковим принципом. «Але ми маємо зрозуміти, коли йдеться про здоров’я дітей, термін «недофінансування» треба прирівнювати до термінів «не вилікували», «не забезпечили ліками», «не врятували». «Недофінансувати» можна будівництво доріг чи пам’ятників, закупку автотранспорту для чиновників і т. д.», — зазначила глава профільного комітету.
Тетяна Бахтеєва нагадала: нещодавно 355 народних депутатів таки ухвалили зміни до постанови «Про невідкладні заходи щодо збереження цілісності лікувального комплексу української дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит», якими передбачено виділення 11 мільйонів гривень на розвиток матеріальної бази лікарні. (За ці гроші куплять сучасний 16-канальний комп’ютерний томограф. А той, яким нині користуються в лікарні, не лише застарів, а й дуже небезпечний для здоров’я малюків). Однак цього, звісно, недостатньо, оскільки щорічні фінансові потреби Національної спеціалізованої дитячої лікарні значно більші. Скажімо, торік «Охматдит» отримав 94 мільйона гривень, а потрібно майже 180 млн. Бо в цьому «головному» лікувальному закладі держави щороку на стаціонарі лікується 20 тисяч дітей з усієї країни, третина з яких лягає на операційний стіл.
«Це унікальний дитячий лікувальний комплекс, якому держава, безперечно, має допомагати в першочерговому порядку і в повному обсязі», — наголосила Тетяна Бахтеєва і додала, що її комітет не залишить поза увагою жодну проблему «Охмадиту».
А погіршувати — зась
Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти не підтримав проект Закону про внесення змін до статті 8 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування».
Законопроектом передбачається, що стипендії таким підліткам на 50 відсотків повинні перевищувати розмір стипендії у відповідному навчальному закладі, а грошова допомога має виплачуватись в розмірі двох прожиткових мінімумів для осіб відповідного віку. Крім того, зазначену допомогу пропонується виплачувати лише при працевлаштуванні зазначених осіб.
На засіданні комітету зазначалось, що чинний Закон України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» є насамперед гарантією недопущення зменшення зазначених виплат, а законодавче визначення їх розміру не є перешкодою для його збільшення у випадку, якщо в державному бюджеті передбачені відповідні кошти.
Критику викликала також пропозиція виплачувати зазначену допомогу лише при працевлаштуванні зазначених осіб. У висновку Головного науково-експертного управління наголошується, що це є звуженням прав, оскільки чинне законодавство передбачає надання одноразової грошової допомоги випускникам навчальних закладів із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування після закінчення навчальних закладів незалежно від подальших планів щодо їхнього працевлаштування.
Заступник голови Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією Олександр Буджерак, голова комітету Ігор Калєтнік, заступник голови комітету Микола Джига на засіданні комітету, на якому, зокрема, обговорювався проект закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо запобігання легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, боротьби з фінансуванням тероризму).