Щороку в країні погіршується стан автомобільних доріг. Перепади від морозу до відлиги постійно знищують дорожнє покриття. Це вже відчули столичні водії. Вони переконують: нині неможливо знайти жодної дороги, де немає великих вибоїн. Щоб переконатися в цьому, кореспондент «Голосу України» проїхався вулицями міста.

Оскільки найбільше нарікань лунає на адресу Харківського шосе, саме звідти і розпочалася екскурсія. Відрізок шляху від станції метро «Харківська» до станції «Дарниця» дорогою назвати важко. Вибоїни починаються від Інституту хімії. Тут майже кожні два метри ями. Особливо великі і глибокі — в районі Ленінградської площі. Для автолюбителів такий стан вулиці — це катастрофа. Особливо це відчутно вранці, коли вони, поспішаючи на роботу, намагаються різними способами об’їхати їх, що призводить до аварій або заторів. Швидкість транспорту тут не перевищує 20—30 км на годину.
З початку року водій маршрутки № 45 Володимир уже двічі побував на станції техобслуговування.
— Останній раз невдача спіткала мене на Ленінградській площі, — каже чоловік. — Їхав обережно, десь 40—50 кілометрів на годину. Адже в маршрутці було повно людей. Однак раптом перед автомобілем побачив велику яму. Оминути не встиг, тож влетів просто в неї. Результат — зламалася підвіска передньої осі.
До вибоїн на столичних дорогах додається ще один головний біль для водіїв — ділянки, які перебувають у просто жахливому стані. Так, автолюбителі Дарницького району вже кілька років змушені діставатися до своїх домівок через аварійний міст на вулиці Зрошувальній, 17. На цьому відрізку шляху майже немає асфальту. Зате ям глибиною 20—40 см удосталь.
— Нещодавно зламав диск на передньому колесі, — розповідає житель цього району Іван. — На ремонт витратив близько 300 гривень. Нині цей міст — справжній іспит на міцність автомобіля і нервів водія. Однак нічого не вдієш. Іншої дороги просто немає. А численні наші звернення до міської влади не дали ніяких результатів.
Не краща сьогодні ситуація з дорогами і в центрі столиці. Кореспондентові «Голосу України» вдалося спостерігати таку картину. На перехресті бульвару Шевченка та вулиці Комінтерну водії зупинялися біля великої ями. Об’їхати її не було можливості. Вони спочатку виходили з автомобіля, щоб оцінити ситуацію, а вже потім проїжджали перешкоду.
— Стан доріг просто катастрофічний, — обурюється таксист Андрій Миколайович. — Великі вибоїни не тільки на околицях, а й у центрі міста. Одеську та Житомирську траси взагалі не описати. На них швидше пройдеш, ніж проїдеш.
У Київавтодорі про ці проблеми знають. Однак поки що нічого вдіяти не можуть. Лагодити дороги будуть, коли середньодобова температура перевищить +5 градусів. Така технологія роботи з асфальтом. Нині латають дірки лише спеціальним «холодним асфальтобетоном». Ями вже запломбували на Московському та Південному мостах.
Не витримують критики дороги і в інших регіонах нашої країни. Практично всі вони — наче після бомбардування. А не за горами проведення фінальної частини чемпіонату з футболу Євро-2012. Тож сподіватимемося, що хоча б до того часу автошляхи приведуть у належний стан. Принаймні, щоб не було соромно!
 
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.