Комітет з питань соціальної політики та праці рекомендує Верховній Раді прийняти за основу проект закону про внесення змін до Закону «Про основи соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей».
Законопроектом (реєстр. №5487), поданим Кабінетом Міністрів, передбачається уточнити окремі терміни, змінити порядок роботи окремих закладів для бездомних осіб тощо, виклавши в новій редакції Закон «Про основи соціального захисту бездомних громадян та безпритульних дітей».
Як зазначив заступник міністра праці та соціальної політики України С. Бичков, представляючи проект на засіданні комітету, зокрема, пропонується внести істотні  зміни до визначення поняття «бездомність». Згідно з проектом, «бездомність» — соціальне становище людини, зумовлене відсутністю у неї будь-якого житла, призначеного та придатного для проживання.
Представник уряду також повідомив, що з чинного закону пропонується виключити таку ознаку бездомності, як наявність чи відсутність реєстрації місця проживання, що узгоджується із Законом «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні». Крім того, передбачається чітко визначити категорії громадян, яких варто вважати бездомними, — ті, хто проживає на вулиці, в парках, підвалах, під’їздах будинків, на горищах, в інших місцях, непризначених та непридатних для проживання, в тому числі житлових приміщеннях, що перебувають в аварійному стані, та ті, хто отримує послугу із тимчасового притулку в закладах для бездомних громадян та інших соціальних закладах і установах, що надають такий притулок.
За словами доповідача, пропонується визначити окремі групи населення, які мають підвищений ризик втрати житлового приміщення, тобто в будь-який час можуть опинитися на вулиці або звернутися за наданням притулку до закладів відповідного спрямування, це — діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, а також особи з їх числа, мешканці гуртожитків, особи, які проживають в орендованих приміщеннях, у знайомих, родичів, друзів тощо, особи, які страждають на психічні розлади, мають залежність від психоактивних речовин.
Для врегулювання розбіжностей із Законом «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» передбачається внести зміни до визначення місця проживання або місця перебування бездомного громадянина, а саме: в тлумаченні цих понять зазначити проміжок часу: місце проживання або місце перебування бездомного громадянина — адміністративно-територіальна одиниця, на території якої особа проживає відповідно понад шість або менше шести місяців на рік.
Крім діючих закладів соціального захисту для бездомних громадян (будинок нічного перебування, центр реінтеграції, соціальний готель) законопроектом пропонується запровадити новий тип — центр комплексного обслуговування цієї категорії осіб, структурні або відокремлені підрозділи якого можуть надавати людям можливість отримати комплекс необхідних послуг.
Передбачається також встановлення відповідальності за порушення законодавства стосовно соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей тощо.
Висловивши низку зауважень до запропонованих змін, члени комітету підтримали законопроект, прийняття якого, на їхню думку, сприятиме вдосконаленню системи надання соціальних послуг бездомним громадянам.
Інформаційне управління апарату Верховної Ради.