Цей пес насправді дуже розумний. Його господар полтавець Володимир Сєров не натішиться улюбленцем — лабрадором Річардом — і може розповідати про нього годинами. Однак пригода, яка трапилася цими днями, зробила Річарда справжнім героєм.

 ...Тієї ночі Володимир прокинувся зненацька, зачувши звук автосигналізації у дворі багатоповерхівки, де він мешкає. Чоловік вийшов на балкон і помітив, що біля одного з легковиків, необачно залишених господарями «ночувати» на вулиці, вже орудує невідомий... Своїм криком Володимир сполохав грабіжника, але тут же подумав, що навряд чи той «заспокоїться» і, певне, піде шукати жертву в іншому дворі.

— Промайнула думка: варто викликати міліцію. Але потім я прикинув, що доки правоохоронці прибудуть на місце, злочинця знайти буде важко. Тому й вирішив одразу наздогнати його, — пригадує Володимир.

Нашвидкуруч одягнувшись, господар разом зі своїм вірним другом Річардом вирушив на вулицю, пам’ятаючи напрямок, у якому побіг злочинець... А далі, як то кажуть, за справу взявся пес. Помітивши, що його переслідують, злочинець спробував утекти, а в критичний для себе момент зупинився і вихопив ножа... Зробив «паузу» і Річард, чекаючи, доки підбіжить господар, адже без команди він не має звички кидатися на людей. Володимир запропонував злочинцю «здатися». Однак той, схоже, все ще розраховував оборонятися. А даремно! Після команди «Фас!» Річарду знадобилося буквально кілька секунд, аби обеззброїти зловмисника і повалити його на землю. Там, на снігу, його «тепленьким» і взяли правоохоронці, які прибули за викликом Володимира.

Пізніше з’ясувалося, що злодій — 17-річний полтавець — ночами «полював» на речі, залишені в салоні автовласниками, та зламував логотипи престижних іномарок, які потім «заганяв» на авторинку за 20—30 гривень.

Цими днями Володимира та його Річарда вшанували в Київському РВ міліції Полтави: господаря нагородили Почесною грамотою, а його вихованця — мішком собачого корму та спеціальною відзнакою, що засвідчує участь собаки у затриманні злочинця.

...До речі, за останній місяць це вже другий подібний випадок, коли героєм «кримінального сюжету» став собака. Кілька тижнів тому зловмисники серед ночі хотіли пограбувати в Полтаві жителя Австрії. Той теж виявився не з полохливого десятка, однак впоратися з двома грабіжниками йому було надто важко. На щастя, в критичну ситуацію вчасно втрутився... настоятель Свято-Пантелеймонівського храму Григорій Кислий, який саме вийшов вигулювати свого собаку. Так утрьох вони й затримали двох грабіжників. І теж були відзначені грамотами Головного управління МВС України у Полтавській області, а також грошовими преміями.

 

Полтава.

На знімках: Володимир Сєров зі своїм Річардом; начальник ГУ МВС України в Полтавській області Михайло Цимбалюк вручає відзнаку священику Григорію Кислому.

Фото ЦГС ГУ МВС України в Полтавській області.