У сучасних складних економічних умовах ВАТ «Вугільна компанія «Шахта «Красноармійська-Західна №1» зберігає всі соціальні зобов’язання і не планує скорочень та закриття виробництва. Робота на людину, духовне важливіше за матеріальне, зниження аварійності, профілактика травматизму, запобігання порушень правил ТБ, професійне навчання — пріоритети сьогодення. Побудовано Свято-Покрово-Нікольский храм. Гірники бажають називати своє підприємство шахтоуправління «Покровське».

Мабуть, жодне з вугільнодобувних підприємств не тільки Донбасу, а й України не забезпечено такою надпотужною технікою та сучасними технологіями, як «Красноармійська-Західна №1». Новітні технології впевнено й незворотно витискають важку фізичну працю. Загалом у 2009 році на підприємство було завезено основного обладнання на суму майже 330 млн. грн., ще 36 млн. грн. було витрачено на придбання засобів індивідуального захисту. Нові машини й механізми керуються за допомогою найскладніших автоматизованих електронних систем. Але все-таки своєю головною цінністю компанія вважає не суперсучасне дороге обладнання, а простого працівника.
— Звичайно, перебої у світовій економіці відбилися і на Вугільній компанії, — розповідає Олександр Іванович Скляр, голова профспілкового комітету компанії. — Але навіть сьогодні, в непростих фінансово-економічних умовах, ми намагаємося зберегти соціально орієнтовану політику підприємства. Регулярно укладається тристоронній колективний договір, і всі його умови беззаперечно виконуються. Важливою складовою соціального пакета залишається матеріальна допомога. І статус працівника тут ролі не грає: матеріальна допомога за певними, звичайно ж, критеріями надається усім. Налагоджено відпочинок та лікування в оздоровчих установах, улітку — відпочинок дітей у таборах. Протягом 2009 року в санаторіях Чорноморського та Азовського узбережжя оздоровилися понад 800 родин. Під час літніх канікул у дитячих оздоровчих комплексах України відпочили 700 дітлахів.
У Вугільній компанії здійснюються проекти, спрямовані на підтримку ветеранів шахтарської праці.
Допомогти кожному зрости духовно покликана православна громада, яка створена на підприємстві. В шахтарському храмі щодня відбуваються божественні літургії, молебень на початок робочого тижня і дня, а у виробничих загадовнях звучить молитовне правило, освячуючи Божою благодаттю виробничий процес.
У багатотисячного колектив шахтарів більше п’яти тисяч дітей, з них майже три тисячі — школярі. Для них відкриті й успішно працюють соціальні структурні підрозділи компанії. У кожному з них є все, щоб було цікаво та весело. В Палаці культури працюють 20 гуртків, у тому числі три зразкові, які відвідують майже 700 дітей та 300 дорослих. Ще 400 дітей та 30 дорослих (група здоров’я) займаються у гуртках та студіях дитячо-юнацького центру «Надія». На базі Дитячого методичного центру християнської православної освіти створено можливість творчого розвитку дітей-інвалідів удома. Новацією у роботі закладу стала студія «Кроха» для малят до двох років, у яку вони ходять разом із батьками, бабусями та дідусями.
Для працівників Вугільної компанії створені всі умови, щоб бути здоровими, займатися спортом. Для фізичного удосконалення на базі ЗШ №10 відкрито ФСК «Олімпійський», який уже давно є центром розвитку спорту в Донецькій області. Протягом усього року на його майданчиках проводяться змагання з різних дисциплін. Діти й працівники Вугільної компанії можуть відпочити й зміцнити своє здоров’я у 29 групах за десятьма видами спорту.
З особливою теплотою піклуються на шахті про дитячі садки «Золота рибка» і «Голубок», у яких виховуються 400 хлопчиків та дівчаток. На утримання однієї дитини підприємство витрачає більш як тисячу гривень на місяць, а батьківський внесок становить лише 100 гривень.
Компанія регулярно проводить зі школами й профільними освітніми закладами спільні заходи, екскурсії, організує виробничу практику для студентів. Улітку серед старшокласників формуються трудові загони — в 2009 році в них взяли участь понад 150 підлітків.
Розв’язуючи величезну кількість соціальних задач як для своїх співробітників, так і для мешканців регіону Вугільна компанія на конкретних прикладах показує, що можна й потрібно дбати не тільки про виробничо-економічне благополуччя, а й про кожного працівника.
«Від благополуччя Вугільної компанії — до благополуччя кожної родини» — такий принцип роботи трудового колективу «Красноармійської-Західної». Цю просту істину люди добре розуміють, а тому й працюють із максимальною віддачею. Сьогодні копальня впевнено дивиться у майбутнє, ставить і вирішує завдання, які повною мірою відповідають її статусу й потенціалу. Це, безумовно, сприяє формуванню стабільної соціальної атмосфери в багатотисячному колективі шахти.
 
Ігор Саунін, гірничий майстер ділянки підготовчих робіт №4:
— У 2000 році я влаштувався на шахту «Красноармійська-Західна №1». Спочатку прохідником у бригаду П. Семикіна, згодом — гірничим майстром на ділянку ПР-4. Є робота, родина, підростає донька. Турбувало одне — відсутність власного житла. Зібрати необхідну суму, щоб купити квартиру, ніяк не виходило. Здійснити мрію нам допомогла шахта. Я отримав безвідсоткову позику на придбання житла. А зовсім недавно сталася ще одна дуже приємна подія: в урочистій обстановці на сцені Палацу культури я отримав сертифікат на часткове погашення боргу.
Наталя Стародубцева, прибиральниця приміщення ділянки «Їдальня №12»:
— Ніколи не можна впадати у відчай, не можна здаватися. У цьому я переконалася, звернувшись по допомогу в благодійний фонд «Надія». Моїй доньці оплатили дорогу операцію, після якої їй одразу стало краще. Купили дорогі ліки, а влітку кілька років поспіль надавали путівки в пансіонати Чорного та Азовського морів. Велике спасибі та низький уклін гірникам Вугільної компанії, працівникам фонду за небайдуже ставлення до моєї родини. За ту віру й надію, що вони мені подарували.