Погоджувальна рада 
 
Сьогодні розпочне роботу друга сесія Верховної Ради України восьмого скликання 
 
Оборона, безпека, боротьба з корупцією, децентралізація влади, соціальний захист учасників АТО, конституційна реформа — ці питання стануть першочерговими на новій, другій, сесії Верховної Ради України, яка розпочне свою роботу сьогодні. Закриття попередньої, першої, сесії та відкриття нової відбудеться в один день, адже ще на початку своєї роботи з огляду на напружену ситуацію у державі новий парламент вирішив працювати безперервно. 
Кількість переростатиме в якість
На початку погоджувальної ради Голова Верховної Ради Володимир Гройсман заявив: на новій парламентській сесії перед парламентом постає багато важливих завдань на шляху імплементації та впровадження реформ у державі. Нова парламентська сесія, за словами глави парламенту, відзначиться важливими рішеннями — насамперед початком конституційних змін, які дозволять створити якісну систему влади в Україні, де вагомою частиною стане місцеве самоврядування. 
Голова Верховної Ради висловив сподівання, що питання про позбавлення депутатської недоторканності врешті буде проголосовано і направлено до Конституційного суду. «Я вважаю недоторканність зайвою і вона не потрібна», — сказав В. Гройсман.
«Воєнний парламент»
Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики, заступник голови фракції «Народний фронт» Вікторія Сюмар заявила, що з огляду на напруженість ситуації, на зрив мирних переговорів у Мінську та нові претензії бойовиків, які, вочевидь, не хочуть іти на домовленості, Верховна Рада перетворюється на «парламент воєнного часу».
Фракція «Народний фронт» виступає за першочерговий розгляд пакета законопроектів у галузі національної безпеки та оборони — зокрема, змін до закону про Національну гвардію, які спрямовані на поліпшення соціального захисту військовослужбовців та посилення відповідальності за ухиляння від служби. А також наполягає на посиленні інформаційного захисту країни — невідкладному розгляді пакета законопроектів щодо посилення інформаційної безпеки, які передбачають фактично позбавлення держави-агресора мати право на заснування ЗМІ в Україні та заборону російського інформаційного продукту, де є популяризація держави-агресора. 
Підтримка місцевих бюджетів
Лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк наголосив, що сильні громади є запорукою стабільності у державі. Бо коли нестабільна ситуація на фронті, — нестабільна ситуація у регіональних владах.
Фракція «Самопоміч» виступає за створення ТСК щодо реформи органів місцевого самоврядування та децентралізації влади.
Водночас Олег Березюк заявив про спротив децентралізації. «Складається враження, що хтось навмисно хоче загальмувати процес децентралізації», — сказав парламентарій і, зокрема, звернув увагу на вилучення з закону про Держбюджет-2015 норми щодо трансфертів місцевим бюджетам із державного бюджету. Фракція «Самопоміч» звернулася до Кабміну з проханням повернути таку практику.
Міжнародний трибунал
Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко запропонувала парламенту ухвалити звернення України до міжнародного кримінального суду в Гаазі про притягнення всіх винних з боку Російської Федерації у скоєнні злочинів проти людяності на Донбасі до кримінальної відповідальності.
Ю. Тимошенко нагадала: для звернення до міжнародного трибуналу українському парламенту необхідно ратифікувати Римський Статут, який дає змогу Україні звертатися до міжнародного суду. Однак щодо ратифікації Римського Статуту єдності в коаліції наразі немає. Тому можна звернутися до суду з проханням прийняти заяву від України у процедурі «ед хок» (з відхиленням від правил). «Це буде той вагомий крок, який дозволить світові підтримати Україну», — сказала Ю. Тимошенко. Фракція також внесла проект постанови, якою парламент доручає урядові збирати докази щодо всіх злочинів, скоєних на Донбасі, для звернення до Міжнародного кримінального суду в Гаазі.
Серед інших пропозицій фракції «Батьківщини» — у п’ятницю заслухати уряд про застосування санкцій до Росії з боку України,  негайно переглянути закон про Держбюджет-2015 та Податковий кодекс у частині врегулювання ситуації з фінансуванням місцевих бюджетів, до кінця сесії прийняти зміни до виборчого законодавства.
Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман доручив профільному парламентському комітету підготувати проект постанови про звернення України до Міжнародного кримінального суду про визнання Україною юрисдикції міжнародного кримінального суду.
Представники депутатських груп «Економічний розвиток» та «Воля народу» підтримали ініціативу звернутися до міжнародного суду.
Усі ресурси — на оборону
Лідер фракції Блоку Петра Порошенка, координатор парламентської коаліції Юрій Луценко підтримав пропозицію Юлії Тимошенко про звернення «ед хок» до Гаазького суду, але водночас висловив думку, що ратифікація Римського Статуту може бути використана Росією проти України. До того ж Луценко зазначив: виконавча влада має визначитися з системою доказів для міжнародного судового процесу, а парламент — виконати свої контрольні функції.
Парламент повинен сконцентрувати всі ресурси держави на оборонні потреби, — наголосив Ю. Луценко та закликав парламент приймати рішення у тісному союзі з іншими гілками влади та громадянським суспільством. Ключовими законопроектами на новій парламентській сесії, на його погляд, стануть проекти законів про військові цивільні адміністрації, про Національну гвардію, зміни до закону про оборону, про волонтерський рух та інші, спрямовані на посилення військової сили України, а також на боротьбу з корупцією.
Опозиція закликає до переговорів...
Лідер фракції «Опозиційний блок» Юрій Бойко висловився за проведення прямих переговорів із Росією щодо врегулювання ситуації на сході України, залучення миротворчого контингенту на Донбасі, відновлення соціальних платежів мешканцям Донбасу. Парламентарій запропонував Верховній Раді «проявити політичну ініціативу» щодо проведення переговорів у Мінську та ухвалити звернення до Держдуми Росії з ініціативою провести міжпарламентські слухання, щоб «дати поштовх мінським переговорам».
...а Ляшко — заборонити «Опозиційний блок»
Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко на погоджувальній раді запропонував парламенту прийняти рішення про розпуск фракції «Опозиційного блоку», яка, за його словами, «служить ворогу». А також ініціювати звернення до суду про заборону партії «Опозиційний блок».
Упродовж нової парламентської сесії фракція Радикальної партії наполягає на розгляді ще кількох резонансних законопроектів — про позбавлення Віктора Януковича звання президента України та всіх нагород, пільг і привілеїв, які дає це звання, про імпічмент президента (йдеться не про чинного президента, а загалом про порядок імпічменту).

ФАКТ
 
Станом на 31 січня в Україні затверджено 76,8% місцевих бюджетів на 2015 рік. 
 
Юрій Луценко, Павло Пинзеник, Руслан Князевич.
 
Фото Олександра КЛИМЕНКА.