Киянин Микола Миколайович Ющенко торік придбав у Козельці в чотириквартирному будинку помешкання. Районний центр недалеко від столиці, тож його родина у вихідні сподівалася отримати достатньо позитивних емоцій від зустрічі з тишею, природою. На жаль, замість цього Ющенки, так би мовити, отримали головний біль на подальші місяці. Саме з цього приводу М. Ющенко і звернувся до «Голосу України».
Річ у тім, що в тому будинку їхні сусіди (теж живуть і працюють у Києві. — Авт.) придбали квартиру дещо раніше і розпочали без дозвільних документів будівництво великої прибудови-веранди.
Їх можна зрозуміти: площа їхнього помешкання — невелика, а завдяки добудові фактично з’явилася додаткова кімната для проживання. Однак забудовники, дбаючи про вирішення проблеми свого побуту, на жаль, абсолютно знехтували інтереси інших власників квартир. Ту добудову було зведено на газових комунікаціях, до того ж вона пошкодила електропостачання. Козелецьке управління газового господарства ВАТ «Чернігівгаз» 30 жовтня 2009 р. зробило припис, згідно з яким М. Ющенко повинен був усунути недолік — «газопровід-ввід прокладено під фундаментом житлового будинку №11 по вул. Московській». Виконувач обов’язків директора Козелецької РЕМ В. Красник теж запропонував читачеві «Голосу України» «перелаштувати ввід до квартири №1, оскільки існуючий через будівництво даху веранди пошкоджений, проводи лежать на даху, що суперечить Правилам влаштування електроустановок та може призвести до нещасного випадку або пожежі».
Одне слово, якби ініціатори розширення меж власної квартири вирішили цю проблему цивілізовано, у згоді із сусідами, з компенсацією завданих збитків, далі конфлікт не загострювався б. Проте до чотириквартирного будинку невдовзі стали учащати правоохоронці, комісії.
Наталія К., мати власниці квартири  Вікторії, не вбачає нічого страшного у самовільній прибудові:
— Нам її узаконять, коли закінчимо будівництво.
— А чому не завершуєте?
— Немає грошей...
Жінка відкидає звинувачення на її адресу, що вони з дочкою нецензурно лаялися на адресу нових мешканців і що поводяться грубо і зухвало. У Козелецькій селищній раді підтвердили, що знають про ситуацію довкола будинку №11 по вул. Московській. Заступник голови селищної ради Валентина Сторчак повідомила, що щороку виконком розглядає 18—20 заяв про самовільну забудову і в основному позитивно їх вирішує.
— Однак за певних умов, — додала вона. — Крім відповідної заяви, власник самовільної забудови повинен узгодити це питання передусім із сусідами.
З останнім у власників квартири забудовників саме і є проблема. М. Ющенко через завдані збитки, конфронтацію й образу сусідів розпочав судовий процес про знесення самовільної забудови. Судова практика  показує, що, попри значні затрати забудовників, їхні зусилля можуть обернутися для них великими збитками. Адже кожен із співвласників житлового будинку повинен погоджувати свою поведінку щодо користування спільним подвір’ям з іншими сусідами. 
Заступник начальника головного управління юстиції у Чернігівській області — начальник відділу державної виконавчої служби Олег Шерман повідомив, що випадки знесення самовільної забудови за рішенням судів на Придесенні є. Якщо господар не виконує судову ухвалу, на нього накладається штраф. Зрештою, якщо і після цього рішення суду не виконується, тоді співробітники державної виконавчої служби з допомогою будівельних організацій зносять самовільну забудову.
Тож, якщо хочеш поліпшувати свої житлові умови, — не забувай порадитися з сусідами. А конфронтація лише зашкодить у цій справі.
 
Чернігівська область.