Міністерство аграрної політики ініціює виділення 300 мільйонів гривень з державного бюджету на підтримку аграріїв при закупівлі мінеральних добрив для проведення весняно-польових робіт. Про це повідомив заступник міністра Мінагрополітики Сергій Мельник, виступаючи на конференції «Добрива-2010».
— Ми вже підготували проект розпорядження Кабінету Міністрів, сподіваюся, що вдасться погодити фінансову частину. Ми таки хочемо відновити програму підвищення родючості грунту, запровадити підтримку сільськогосподарських виробників при закупівлі міндобрив, — зазначив заступник міністра.
Від аграріїв, за словами Сергія Мельника, уже надійшли заявки на постачання цьогоріч 1,2 мільйона тонн міндобрив. А виробничі ж потужності вітчизняних підприємств дають змогу виробляти їх понад 7 млн. тонн на рік.
Загалом місткість українського ринку добрив оцінюється в близько 3 млн. тонн, зокрема, потрібно мільйон азотних, мільйон — фосфорних і 700 тисяч тонн калійних. Водночас аграрії вносять в основному азотні добрива, що призводить до диспропорції азоту, калію і фосфору в грунті та його окислення.
Треба сказати, 300-мільйонна бюджетна підтримка сприймається неоднозначно, бо такий крок має ще одну приховану мету. Влада вкотре фактично за гроші платників податків збирається допомагати вести бізнес, зокрема, і приватним структурам, які продукують добрива.
Без бюджетних коштів імпортні «вітаміни полів» виявляються доступнішими за ціною. Вітчизняні добрива дорогі, бо недешевий природний газ. Поки що чимало сільгоспвиробників не бачать сенсу брати дорогу продукцію і непатріотично купують російські та білоруські добрива.