Перший закон, що стосувався прозорості бюджету, був виданий майже 250 років тому у Швеції. Українські платники податків досі пасивно спостерігають, як витрачаються їхні кошти. Може, тому у нас стільки корупції та зловживань саме у бюджетній сфері?
Зробити процес формування місцевих бюджетів та витрачання коштів прозорим намагається асоціація органів місцевого самоврядування Тернопільської області «Ради Тернопільщини». Спонукали до цього дані досліджень, проведених представниками громадських організацій та науковцями в рамках проекту «Громадський моніторинг органів місцевої влади Тернопільської області в сфері місцевих бюджетів». Вони показали: інформація про формування місцевих бюджетів і витрачання коштів практично відсутня. Що казати про пересічних мешканців міст і сіл, коли навіть на прохання учасників проекту надіслати інформацію про виконання бюджету з 17 районних рад відгукнулися 10, з 17 районних держадміністрацій — 4, з 18 міст — 3, з 17 селищ — одне. Та й більшість цих відповідей були звичайними відписками. Лише Збаразька та Лановецька районні ради подали детальний звіт про виконання бюджетів.
— Мешканці міст, селищ та сіл повинні контролювати, як використовуються кошти на освіту, охорону здоров’я, комунальне господарство, якої якості послуги їм надають. Це серйозна передумова для подолання корупції у бюджетній сфері, — переконана учасник проекту, доктор економічних наук, професор Тернопільського національного економічного університету Ольга Кириленко.
— Якщо громади самі збирають кошти на якісь потреби, то й контроль відповідний є, — каже керівник проекту Володимир Ханас. — Ці принципи слід перенести і на бюджетний процес. Тоді й інвестиції підуть. Не таємниця, що нам не довіряють через те, що багато коштів чиновники розкрадають.
Голова обласної ради, голова асоціації «Ради Тернопільщини» Олексій Кайда вважає, що чим більше інформації про те, як і куди витрачаються кошти, сформовані з податків кожного мешканця, тим більше довіри буде до самої влади на всіх рівнях. Вирішено опублікувати в засобах масової інформації, в тому числі на інтернат-сайтах, звіти про виконання місцевих бюджетів за 2009 рік. До обговорення проектів місцевих бюджетів на 2010 рік запросять представників громадських організацій, політичних партій, науковців, журналістів. Районні ради усі свої рішення, що стосуються бюджетів, внесення змін до них, мають публікувати у районних газетах і на сайтах, міські, селищні і сільські ради —розміщувати цю інформацію на стендах у велелюдних місцях. Документи ці можна буде переглянути і в бібліотеках. І найбільша, але поки що нездійсненна мрія територіальних громад, — щоб бюджети формувалися знизу доверху, а не навпаки, як це відбувається сьогодні.