Це трапилося, коли їй було лише 20 років. Її дитина народилася мертвою. Тоді вона вирішила усиновити хлопчика, від якого відмовилася рідна мати. Після цього Тамара Миколаївна Кожухова присвятила своє життя дітям. Працюючи в пологовому будинку, вона бачила, скільки дітей залишається без батьків. Одного разу до пологового будинку принесли дівчинку, котру знайшли на смітнику. Лікарі сказали — «не жилець». Тамара Миколаївна забрала її і виходила. Щороку вона ставала мамою, усиновлюючи «відказників».
Коли дітей стало троє, грошей не вистачало й довелося іти на іншу роботу. З чоловіком вони практично не жили, допомоги не було. Так у її родині з’явилося 14 дітей. На найменшеньких, останніх трьох, довелося оформляти опіку, усиновлення не дозволили. Дітей вона брала з пологових будинків Запоріжжя, Дніпропетровська, Білорусі — географія народження дітлахів велика. Сама Тамара Миколаївна родом з Білорусі, переїхала на батьківщину чоловіка в місто Джанкой Автономної Республіки Крим. Тут уже мешкають більш як 30 років.
Хоча живуть — гучно сказано. Умови, де тулиться родина, просто ненормальні. У трикімнатній квартирі одна кімната відведена під комору. А інші — це й спальня, і їдальня, і вітальня, і гардеробна. Усього 45 квадратних метрів.
Найстарший син у двадцять три загинув, служачи на підводному флоті. Нині йому було б 40 років. Дорослі дочки й сини живуть своїми родинами. Вдома залишилося дев’ятеро молодших. Одні вчаться в школі, інші в училищах. Але є одна спільна риса в сім’ї Кожухових — талант. Усі займаються танцями, музикою, вокалом. Їхній сімейний ансамбль виступає на всіх міських заходах, бере участь у конкурсах і отримує нагороди.
Кожухови не кажуть, що погано живуть. Але все-таки прагнуть більш цивілізованих умов. Одні мешканці міста вважають маму божевільною, другі — що набрала дітей з метою матеріальної вигоди. А треті — жаліють і захоплюються мужністю цієї маленької жінки.
У неї є багато друзів, які допомагають не матеріально, а суто людськими якостями своєї доброти. Найбільша мрія родини — побудувати власний будинок. Але одержати земельну ділянку виявилося для них проблемою. Із запропонованих міськвиконкомом ділянок практично жодна не підходить для будівництва свого будинку. Одна — за декілька кілометрів  від міста, де немає ні комунікацій, ні електрики, просто серед поля. Інша — біля міського цвинтаря, що теж не надає оптимізму. А там, де хотілося б, — з’ясовується, що вже всі ділянки продали на земельних аукціонах...
Звернулася Тамара Миколаївна по допомогу й до Голови Верховної Ради Володимира Литвина. Передала відповідні документи, виклавши прохання й сподівання. Що з цього вийшло?
Коментар Валентина Борисовича Синицького, міського голови Джанкоя:
Тамара Миколаївна не потрапляє під статус почесного звання «Мати-героїня України». Бо в неї діти прийомні. Сьогодні разом з дітьми вона живе у квартирі в центрі міста. Тому звертається в усі владні структури, щоб їй виділили для будівництва будинку земельну ділянку в центрі Джанкоя. На жаль, у центрі ми не можемо виділити землю, бо там у нас немає вільних земельних ділянок. Ми готові їй надати землю під будівництво будинку в районі Лікарняного містечка, четвертої школи та масиву Смарагдового. Тамара Кожухова одержує всі види грошової допомоги на дітей. На жаль, більшого ми їй дати не можемо.
Генеральним планом на території міста Джанкоя передбачено три житлових райони для будівництва індивідуальних житлових будинків садибного типу з розрахунковою площею земельної ділянки 0,06 га на одну садибу. Надання земельних ділянок відбувалося в середині 90-х років згідно із заявами громадян і рішенням виконкому міської ради. Більшість земельних ділянок освоєно, але частина їх з різних причин громадянами не забудована.
Для вирішення питання про скасування рішення виконкому й вилучення земельної ділянки в попереднього користувача Кожуховій Т. М. необхідно:
визначитися з місцезнаходженням земельної ділянки на території міста;
написати заяву встановленої форми.
P. S. Тамара Кожухова скористалася порадою й подала відповідні документи. Міністерство праці та соціальної політики України направило клопотання до Джанкойської міськради про виділення земельної ділянки Т. Кожуховій. Залишається сподіватися, що невдовзі багатодітна сім’я одержить довгоочікувану ділянку землі.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.