На міських дорогах Маріуполя минулого тижня було важко пересуватися: тала вода заливала трамвайні колії та асфальт, не встигаючи стікати до зливної системи. Зараз повінь відступила, а маріупольці, які кілька днів змушені були шугати в калюжі, підраховують вартість зіпсованих чобіт і черевиків.
Тим часом у місті в очікуванні весняної повені створили штаб та визначили план дій. «Згідно з нашими розрахунками, проблемними є 162 гектари території, — розповів начальник управління із питань цивільної безпеки та захисту населення Володимир Виноградов. — Розгорнуті два постійно діючі водовимірювальні пости, які стежать за рівнем води в річках Кальчик і Кальміус. Якщо почнеться танення снігу у верхів’ях, на півночі, кількість постів збільшиться до восьми».
Останнє найбільше підтоплення в Маріуполі трапилося 2004 року. Тоді воду відкачували цілодобово, водночас минулого року — лише протягом світлового дня. У місті також визначені вулиці та об’єкти, які можуть потрапити до небезпечної зони — там мешкає близько 2000 осіб. Людей попередили, що в разі загрози вони будуть тимчасово відселені. Для цього підготують приміщення локомотивного депо, а також десять залізничних вагонів. Щороку найбільш проблемними є селища Гавань та Слободка, розташовані на березі. «Всього місто має 29 одиниць відкачувальної техніки — як комунальної, так і такої, що належить промисловим підприємствам, — зазначив Володимир Виноградов. — Є шість мотопомп. Крім того, кілька років тому в Гавані та Слободці проклали спеціальні рукави, щоб зручніше було відкачувати воду. В разі надзвичайної ситуації оперативний штаб розгорнемо безпосередньо на місці подій. Якщо доведеться працювати цілодобово, організуємо харчування робітників».
Начальник управління каже, що приморське місто має «резерви» у вигляді Павлопільського та Старокримського водосховищ, розташованих північніше. Водосховища можуть прийняти ще 5 мільйонів кубометрів води. Якщо притік буде вищий, скидання води через греблі збільшать. Зараз рятувальники обстежують усі мости через річки: в тих місцях, де переправи розташовані досить низько й можуть утворити непередбачену греблю, розчищають просвіт для води.