Комісія у справах колишніх партизанів у 2009 році працювала в штатному режимі, незважаючи на труднощі економічного розвитку, погіршення життєвого рівня народу і особливо ветеранів підпільно-партизанського руху.
За минулий рік відбулося сім засідань комісії, на яких обговорювали важливі питання діяльності ветеранських організацій: збереження пам’яті про підпільно-партизанський рух в Україні в роки Великої Вітчизняної війни, виконання чинного законодавства щодо всебічного забезпечення ветеранів. Заслухано і обговорено доповіді та інформації, зокрема, з таких питань:
— про парламентські слухання на тему: «Про соціальне, медичне і пенсійне забезпечення ветеранів війни та відзначення 65-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 рр.»;
— про підготовку та відзначення в Україні «Дня партизанської слави» 22 вересня 2009 року;
— про передачу об’єктів 1-го пускового комплексу реконструкції парку «Партизанської слави» у Дарницькому районі м. Києва експлуатаційним організаціям;
— про відзначення 110-річчя від дня народження видатного організатора партизанського руху, комісара Сумського партизанського з’єднання Героя Радянського Союзу С. Руднєва та інші.
У всіх питаннях, що їх розглядала комісія, ухвалювались конкретні рішення та здійснювався контроль за їх виконанням.
Зокрема, щодо парламентських слухань і прийнятої Верховною Радою України Постанови про рекомендації цих слухань комісія визнала їх актуальними та такими, що відображають дійсний негативний стан з виконанням чинного законодавства. Аналіз виконання в Україні Конституції, Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» й інших законодавчих актів та порушення і недоліки у їх застосуванні негативно позначаються на матеріальному та житлово-комунальному забезпеченні ветеранів підпільно-партизанського руху та членів їхніх сімей.
Комісія ухвалила: оперативно реагувати на кожен виявлений факт порушень законодавства.
Великого значення комісія надає відзначенню на державному рівні «Дня партизанської слави». Минулого року Кабінет Міністрів України видав розпорядження про підготовку і відзначення в Україні цього свята, а Державний комітет Кабінету Міністрів України у справах ветеранів розробив і здійснив заходи з його відзначення, нагородив велику групу колишніх партизанів і підпільників почесними грамотами, подяками голови Державного комітету у справах ветеранів та цінними подарунками. На місцях всі партизани і підпільники взяли участь в урочистостях та були відзначені грошовими преміями або продуктовими наборами.
Комісія продовжує розглядати матеріали про визнання громадян учасниками підпільно-партизанської боротьби та про видачу довідок дітям колишніх партизанів, які піддавались репресіям з боку окупаційної влади у зв’язку з підпільно-партизанською діяльністю батьків. Кількість таких матеріалів щороку меншає. Минулого року комісія видала 32 партизанські квитки, 14 довідок дітям партизанів і підпільників та 52 інші правоустановчі довідки.
За рік на особистий прийом до комісії звернулось 137 громадян та колишніх учасників підпільно-партизанського руху, а 247 — надіслали письмові заяви або матеріали. Відвідувачам на прийомі було дано роз’яснення або необхідні консультації. 230 особам комісія надіслала письмові ґрунтовні відповіді на порушені запитання.
Значну роботу комісія здійснила з відстоювання правди історії підпільно-партизанського руху в Україні.
Було опрацьовано та опубліковано в пресі матеріали до 110-ї річниці з дня народження комісара Сумського партизанського з’єднання, Героя Радянського Союзу С. Руднєва; про Героя Радянського Союзу, Героя Югославії — учасника партизанського руху в Югославії, генерал-майора А. Вітрука; про відзначення дня визволення міста Овруча партизанами з’єднання генерал-майора О. Сабурова та інші матеріали.
В Київському будинку ветеранів відбулася презентація книги В. Фінансової «Этот день мы приближали...» за участю партизанів, підпільників і громадськості.
Характерно, що минулого року посол Республіки Білорусь вручив 112 колишнім партизанам і підпільникам медаль «65 років визволення Білорусі».
Комісія продовжує роботу.
Василь КОНЬКОВ, голова комісії.