Їх вимагатимуть місцеві еліти, нові політичні сили і, звичайно, суспільство
Через відсутність різних реформ виникла проблема проведення місцевих виборів. Про це вчора зазначили учасники засідання Українського клубу.
Вони переконані: проблема існує ще й тому, що відсутній закон про місцеву громаду і місцевий референдум, який провести неможливо. Бо рішення про його проведення ухвалює чинна влада. Також, за їхніми словами, очевидно: потрібно вносити поправки в закон про вибори до місцевих рад, де передбачити два тури виборів голів міст. Адже дії місцевих влад нинішньої зими продемонстрували безперспективність одного туру виборів.
Окрім того, через відсутність прозорого фінансування політичних сил немає сенсу проводити вибори до місцевих і районних рад за партійною системою. Є необхідність повернутися до мажоритарної. Учасники підкреслили, що всі ці реформи можливо провести тільки завдяки ухваленню нової Конституції. Роман Кухарук вважає: «Її не бачитимемо ще довго. Для ухвалення нового Основного Закону потрібні текст та політична воля і консенсус».
На його думку, вибори до місцевих рад все-таки відбудуться 30 травня. Їх вимагатимуть місцеві еліти, нові політичні сили і, звичайно, суспільство.
Ця ситуація змушуватиме місцеві громади вирішувати ці питання навіть неконституційним шляхом. Тим паче повноваження місцевих рад закінчуються наприкінці березня цього року. «Якщо 55 депутатів з різних фракцій звернуться з цього приводу до Конституційного Суду, то він змушений буде ухвалити певне рішення. Вважаю, що воно буде не політичне, а правове», — зазначив він.
Крім того, Роман Кухарук переконаний: бюджет потрібно формувати починаючи з місцевих громад.
У свою чергу Василь Остапчук зазначив, що сьогодні країна потребує не просто адміністративних реформ. Країна має пройти етап становлення сильної держави.
Фото Сергея КОВАЛЬЧУКА.