Коаліція — це інструмент, який потрібен для формування уряду і реалізації тих завдань, які стоять перед Кабінетом Міністрів та Верховною Радою України. Таку думку в інтерв’ю «5 каналу» висловив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин. Перевірити наявність коаліції, на думку глави парламенту, можна лише в процесі роботи, в результаті прийняття рішень.
За словами В. Литвина, протягом цієї сесії парламент розглянув 123 питання і спромігся прийняти лише 78 рішень, і жодне з цих рішень не було прийнято силами коаліції. Водночас було відхилено понад десять законопроектів, внесених до парламенту урядом. «Часто-густо пропрем’єрська фракція не голосує за урядові законопроекти», — зазначив він.
На думку Голови Верховної Ради, головним доказом існування будь-якої парламентської коаліції є навіть не формальності, яких необхідно дотриматися при її створенні, а її спроможність приймати рішення. «Я відчуваю найбільший дискомфорт від того, що конче необхідні рішення не дістають належної підтримки в залі. Отже, будь-яка коаліція — це спроможність приймати рішення і нести відповідальність», — підкреслив він. «Мені прикро, що цю тему витягли як ключову і здійснюють навколо неї ритуальні танці замість того, щоб розглядати, скажімо, державний бюджет на 2010 рік», — додав В. Литвин.
«Якщо в парламенті не буде підтверджено існування раніше створеної коаліції, або не буде сформована нова коаліція, ми маємо бути свідомі того, що нас можуть очікувати дострокові вибори Верховної Ради України, — наголосив керівник українського парламенту. — Хоча я свою позицію неодноразово декларував: треба змінити закон про вибори народних депутатів, скасувавши систему закритих партійних списків. Люди мають обирати насамперед особистостей, а їхня партійність має бути на другому плані».
Прес-служба Голови Верховної Ради України.