У Хмельницькому, в органному залі філармонії, презентовано нову книгу Броніслава Грищука (на знімку) «Голос нічної ластівки».
Народився прозаїк, драматург, публіцист і поет 1940 року в селі Сергіївка Волочиського району Хмельниччини. Закінчив Львівський держуніверситет, факультет журналістики. Працював редактором видавництва «Каменяр», редактором обласної газети, журналістом. Броніслав Грищук — автор книжок оповідань та повістей «Вечірні поїзди», «Колія», «Кинджал милосердя»...
Мабуть, не даремно нову книжку автор презентував саме в філармонії. Броніслав Грищук, як пишуть про нього рецензенти, пише дуже поліфонічно. А в філармонії твори Броніслава Анатолійовича звучали в поєднанні з малим симфонічним оркестром. Так би мовити, подвійний поліфонізм. Утім, і без допомоги оркестру його книжки притягують до себе. Його мова — щедра, напівзабуто-милозвучна. В його оповіданнях людина й природа, як дві рівнозначні величини, гармонійно переплетені між собою, доповнюють одна одну. Ви чуєте «запах сіна з балкона» чи гул маленької бджілки, що кружляє над квіткою. А глибше читається філософія думки. Втім, сам Броніслав Грищук, з хитруватою іронією істинного провінціала, каже, що не вважає себе мудрим. В його прозі кожен знаходить щось близьке для себе. Через сьогодення та історію, через містику та гротеск Грищук зачіпає вічні теми. Як і в класичній музиці, скільки не слухай, а знаходиш новий настрій, в кожному реченні, скільки не читай — знаходиш новий зміст.
Фото з архіву «Голосу України».