Просвітницька акція під такою назвою стартувала на Тернопільщині. Її мета — поширення ідеї підтримки українського підприємництва в умовах виходу з кризи. Ідея не нова, вона успішно втілювалась у Західній Україні в тридцятих роках минулого століття, коли українці створювали споживчі кооперативи і купували товари лише в українських крамницях. Вони усвідомлювали, що гроші, залишені в українських крамницях, повернуться до громади у вигляді української книги, церкви, школи тощо. Тоді гасло руху «Свій до свого по своє» звучало так: «Українські гроші — в українські руки — на українські справи».

 

— Нині воно знову актуальне, — вважає директор товариства «АНТ», депутат обласної ради Михайло Ракушняк. — До влади прийшла псевдоеліта, яка не підтримує вітчизняного товаровиробника, малий і середній бізнес, тому маємо самі подбати про себе. Нещодавно 78 керівників підприємств та приватних підприємців області об’єдналися у громадсько-політичне об’єднання «Українська справа». Вони дали слово співпрацювати як на діловій основі, так і на благодійницькій ниві, купувати товари один в одного. Маємо надію, що згодом членами об’єднання стане 500—600 підприємств та приватних підприємців. Нашими засадами є національна ідея і християнські цінності.

Приклад у цьому показує товариство «АНТ», яке просуває на ринку Тернопільщини продукцію ЗАТ «Оболонь». До речі, всесвітньо відома «Оболонь» — єдина пивна компанія з українським капіталом на вітчизняному ринку. На думку Михайла Ракушняка, в переробну промисловість взагалі не слід пускати іноземні компанії. Це те, що може стати нашим коником. А іноземний капітал слід залучати до тих галузей, які сьогодні в занепаді. Щодо «Анта», то він демонструє на ділі принципи, які сповідує. Нині тут створено 150 робочих місць, підприємство торік сплатило до бюджету майже 2 мільйони гривень податків, у проекті — 9-поверховий будинок для своїх працівників. Торік завдяки підтримці підприємства на Тернопільщині організували «Стусові кола», присвячені пам’яті видатного українського поета, відбувся фестиваль «Цвіт вишиванки», спортивні змагання, інші благодійні акції. «АНТ» допомагає також школам, садочкам.

У рамках акції «Свій до свого по своє» — низка заходів. Перша з них — мешканці області отримають листівки із закликом підтримувати вітчизняного товаровиробника, купувати українські товари. Є й більш конкретні справи. Представники «Української справи» зустрілися з директором КП «Тернопільводоканал» Володимиром Кузьмою і провели переговори з тим, щоб не підвищувати тарифи на свої послуги. «Не можна перекладати весь тягар з розвитку підприємства на зубожіле населення, — вважає лідер об’єднання Олег Вітвіцький. — Треба шукати додаткові варіанти фінансування комунальної галузі з міського бюджету, відроджувати промислове виробництво, яке має стати основним споживачем. Наполягатимемо на тому, щоб громадські слухання про підвищення тарифів стали реальним діалогом між громадою і владою, а не пустою формальністю, як це відбувається тепер. Спільно з «Тернопільводоканалом» ініціюватимемо удосконалення системи тарифікації на загальноукраїнському рівні. Наразі переговори тривають».