Футбол. Ліга Європи. 1/16 фіналу. Перші матчі. 18 лютого. «Рубін» (Росія) — «Хапоель» (Ізраїль, Тель-Авів). 3:0. «Аякс» (Нідерланди) — «Ювентус» (Італія). 1:2. «Брюгге» (Бельгія) — «Валенсія» (Іспанія). 1:0. «Вільярреал» (Іспанія) — «Вольфсбург» (Німеччина). 2:2. «Стандард» (Бельгія) — «Зальцбург» (Австрія). 3:2. «Твенте» (Нідерланди) — «Вердер» (Німеччина). 1:0. «Лілль» (Франція) — «Фенербахче» (Туреччина). 2:1. «Атлетік» (Іспанія) — «Андерлехт» (Бельгія). 1:1. «Копенгаген» (Данія) — «Марсель» (Франція). 1:3. «Панатінаїкос» (Греція) — «Рома» (Італія). 3:2. «Атлетіко» (Іспанія) — «Галатасарай» (Туреччина). 1:1. «Ліверпуль» (Англія) — «Уніря» (Румунія). 1:0. «Гамбург» (Німеччина) — ПСВ (Нідерланди). 1:0. «Герта» (Німеччина) — «Бенфіка» (Португалія). 1:1.
«Фулгем» (Англія, Лондон) — «Шахтар» (Україна, Донецьк). 2:1. Голи: Геро, 3, Адріано, 32, Замора, 63.
«Фулгем»: Шварцер, Келлі, Гангеланн, Бейрд, Геро (Ельм, 89), Мерфі, Дафф, Гьюз, Етугу, Замора, Девіс. Тренер — Рой Годжсон.
«Шахтар»: П’ятов, Гюбшман (Кравченко, 78), Кучер, Фернандіньо, Жадсон (Коста, 75), Ілсіньо, Адріано, Вілліан, Рац, Срна, Ракицький. Тренер — Мірча Луческу.
Попереджено: Адріано, 21, Срну, 45, Мерфі, 54.
Рефері — Серж Гум’єнні (Бельгія).
Лондон. «Крейвен Коттедж». 22 000 глядачів. 5 градусів.
Переважна більшість пар питання про свою долю відклали до повторних поєдинків. Як у тій пісні: «Туман яром, туман долиною...». У такій ситуації опинився і наш єдиний представник у єврокубках «Шахтар». Звичайно, нам цікавими були оцінки з його табору.
Капітан «гірників» Даріо Срна: «Звичайно, рахунок 1:2 нас не влаштовує, але загалом ми задоволені тим, як зіграли. Практично протягом усього матчу контролювали хід подій. Вважаю, що протягом лише у перші десять хвилин ми поступилися. Тоді «Фулгем» тиснув на наші ворота й змусив нас помилитися. Але я вірю у свою команду. Маємо гарний шанс у зустрічі на «Донбас Арені» забезпечити собі вихід до наступної стадії змагання. Сподіваюся, що коли ми добре підготуємося і налаштуємося на серйозну боротьбу так, як оце сьогодні, то в нас усе вийде».
Досить оптимістично висловився також Мірча Луческу:
— Добре, що маємо гру у відповідь, а значить, і шанс є. Ми програли, але не повинні були робити цього за всіма показниками. Напевно, через відсутність ігрової практики пропустили на перших хвилинах зовсім не обов’язковий гол. Після цього контролювали гру й мали незаперечну перевагу. Ми створили багато моментів, які потрібно було реалізовувати. Але, на жаль, не завжди знаходили правильні рішення. «Фулгем» забив після двох моментів, які ми вивчали, намагалися «закрити» їх, але не вийшло. І крім цих епізодів, за великим рахунком, господарі нічого не створили. Це була дуель між зовсім різними стилями гри. У «Фулгема» вона базується на функціональному стані та довгих передачах. Ми робили акцент на техніку і швидкість роботи з м’ячем. У результаті, як на мене, уболівальники отримали видовищну, цікаву гру. Тепер ми повинні зробити все можливе, щоб у Донецьку реабілітувати себе, обіграти «Фулгем» і пройти далі. Хочу відзначити, що це буде нелегко. Наш суперник — добре організована команда, особливо в обороні. Потрібно буде знаходити варіанти для її розкриття. Сподіваюся, що й арбітраж у Донецьку допомагатиме видовищному, техничному футболу, а не силовому.
— Що маєте на увазі?
— На 20-й секунді зустрічі арбітр зафіксував порушення, якого не було. Потім був кутовий, і після цього нам забили. Для господарів поля єдиною можливістю увійти до нашого карного майданчика були тільки стандартні положення. І от багато з призначених штрафних, як на мене, були надумані. Я не хочу сказати, що рефері погано судив, навпаки. Просто він діяв у певній манері, що більше допомагала силовому футболу, ніж техничному. А в першому таймі був пенальті на Ілсіньо, але призначити одинадцятиметровий суддя не зважився. «Фулгем» — добра команда, котра діє компактно і найуспішніше в обороні. Тому й кажу, що в Донецьку нам буде дуже складно.
Руслан МАРМАЗОВ, начальник прес-служби ФК «Шахтар» (спеціально для «Голосу України»).
Лондон.
На знімку: з м’ячем Ярослав Ракицький.
Фото ФК «Шахтер».