Учені, громадські діячі й представники дипломатичних кіл України, Росії, Великобританії та інших країн Європи обговорюють на міжнародній конференції, що відкрилася в Лівадійському палаці на околиці Ялти, результати Ялтинської конференції глав держав антигітлерівської коаліції, що відбулася в лютому 1945 року.
«Ми зібралися, щоб ушанувати велику й символічну подію і нагадати собі, що рішення, прийняті на Ялтинській конференції, досі впливають на кожного з нас», — сказав, виступаючи на відкритті наукового форуму, глава британської делегації, колишній співробітник англійського посольства в Україні й екс-посол Великобританії в Грузії Дональд Макларен.
«Принципи устрою нової Європи зароджувалися саме тут, у стінах Лівадійського палацу. Ялтинська конференція дала імпульс розвитку і Європі, і всьому світовому співтовариству», — сказав журналістам після відкриття конференції «Ялтинська система» і сучасний світовий порядок: проблеми глобальної й регіональної безпеки» один з організаторів заходу, глава Ради Міністрів Криму Віктор Плакида.
Конференція триватиме до 21 лютого.
Фото Арвідаса ШЕМЕТАСА (Укрінформ).