Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у четвер взяв участь у церемонії інавгурації новообраного Президента Республіки Хорватія Іве Йосиповича.

Перед початком церемонії інавгурації відбулися зустрічі В. Литвина з Прем`єр-міністром Республіки Хорватія Ядранкою Косор; Державним секретарем міністерства закордонних справ Республіки Хорватія; колишнім Президентом Республіки Хорватія Стєпаном Месічем; з Президентами Республіки Македонія, Чеської Республіки, Республіки Болгарія; з керівниками парламентів Королівства Іспанія та Алжирської Народної Демократичної Республіки.
В інтерв`ю журналістам В. Литвин назвав особливістю церемонії інавгурації її «скромність». На його думку, «Україні варто було б взяти до уваги такий досвід, бо підстав для пишних заходів у нас немає», а також скористатися прикладом «толерантності та спадкоємності влади». Процедуру інавгурації новообраного Президента України, на думку керівника українського парламенту, треба використати «для демонстрації цивілізованості влади та її налаштованості на практичну роботу, а також спільної відповідальності та спільної провини за той стан, в якому опинилася країна».
Говорячи про інавгураційну промову Президента Хорватії, В. Литвин відзначив, що «ті проблеми та больові точки», на які вказав І. Йосипович, «можна визначити і як завдання і для української влади, української спільноти».
Під час зустрічі з новообраним Президентом Хорватії, яка відбулася після церемонії інавгурації, В. Литвин наголосив, що вищезазначена обставина свідчить про те, що у наших країн є багато спільного, а також гарні перспективи співробітництва.
В. Литвин та І. Йосипович обговорили основні напрямки двосторонньої співпраці, зокрема, у галузі енергетики, АПК, туризму та у культурно-гуманітарній сфері. Велику увагу сторони також приділили питанню візового режиму, зокрема, обговорили можливі шляхи розв’язання проблем, які існують у цій сфері.
Питання щодо візового режиму, серед іншого, обговорювалося і під час зустрічі Голови Верховної Ради України з Головою Хорватського Сабору (Парламенту) Лукою Бебичем. Особливо актуальним, на думку Л. Бебича, воно є з огляду на розвиток в Хорватії туристичної галузі і зростанню кількості українських громадян, які обирають для відпочинку цю країну.
У свою чергу, В. Литвин зазначив, що «наші громадяни відкрили для себе Хорватію в плані відпочинку, спільного бізнесу, і зараз дуже важливо, щоб Хорватія відкрила для себе Україну». Визначальну роль у цьому, на його думку, мають відігравати парламенти наших країн. Голова Верховної Ради України високо оцінив існуючий рівень співпраці між Верховною Радою України та Хорватським Сабором, що, на його думку, свідчить про прагнення громадян наших держав до поглиблення двосторонніх взаємин. У цьому контексті керівники парламентів наголосили, що парламенти мають «дати поштовх» і урядам, і президентам обох країн до практичної реалізації планів щодо поглиблення двосторонньої співпраці.
Прес-служба Верховної Ради України.