Вечірнє засідання 18 лютого
Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект про внесення змін до Закону «Про космічну діяльність». Як зазначив генеральний директор Національного космічного агентства Олександр Зінченко, ці зміни покликані вдосконалити державне регулювання та управління у сфері космічної діяльності, а також дозволять забезпечити сприятливіші умови для розширення взаємовигідного міжнародного співробітництва у сфері використання космічного простору в мирних цілях. Зокрема, в умовах недостатнього бюджетного фінансування вони сприятимуть широкому залученню інвестицій та кредитних ресурсів у космічну галузь. Як сказав під час обговорення народний депутат Олег Зарубінський, хоча законопроект стосується космічної діяльності, «проте йдеться у ньому абсолютно про земні речі, й це добре, що про земні речі, тому що в Україні є не так багато конкурентоспроможних у світовому масштабі галузей нашої промисловості, й космічна належить якраз до цих». З цією думкою погодилися 357 народних депутатів.
Також у першому читанні ухвалено законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів у сфері перевезення небезпечних вантажів внутрішніми водними шляхами. Ухвалення цих змін продиктоване необхідністю привести вітчизняне законодавство у відповідність до Європейської угоди про міжнародне перевезення небезпечних вантажів внутрішніми водними шляхами.
Парламентарії прийняли за основу законопроект про внесення змін до Закону «Про автомобільні дороги», які стосуються отримання дозволу на розташування об’єктів дорожнього сервісу. За словами заступника міністра транспорту та зв’язку Петра Кравчука, сьогодні суб’єкти господарської діяльності не можуть отримати необхідних дозволів на розміщення готелів, кемпінгів, торговельних пунктів, пунктів медичної і технічної евакуаційної допомоги та інших об’єктів, які розміщуються на землях дорожнього господарства або потребують їх використання для заїзду та виїзду на автомобільну дорогу. Тож включення їх до складу об’єктів дорожнього сервісу дозволить розв’язати цю проблему та створить умови для розвитку придорожньої інфраструктури з надання послуг учасникам дорожнього руху.
Далі в першому читанні схвалено законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу векселів.
Насамкінець парламентарії прийняли за основу законопроект про внесення змін до Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», які передбачають першочергове забезпечення автомобілями інвалідів війни з числа осіб, які брали безпосередню участь у бойових діях під час Великої Вітчизняної війни та війни з Японією та які відповідно до законодавства забезпечуються автомобілями безплатно.