Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман на брифінгу після погоджувальної ради відзначив, що всередині коаліції є різні думки щодо ратифікації Римського Статуту, який дає змогу звертатися до Міжнародного Кримінального суду в Гаазі. Водночас він наголосив: усе, що стосується ратифікації Римського Статуту, має відбуватися в рамках змін до Конституції України. «Тому це питання має розглядатися у ключі конституційного процесу», — вважає глава парламенту.

У п’ятницю, 6 лютого, під час години запитань до уряду буде заслухано інформацію про запровадження Україною санкцій щодо Російської Федерації, питання енергетичної безпеки, а також заслухано Генерального прокурора Віталія Ярему, — повідомив Володимир Гройсман. Глава парламенту не уточнив, скільки на сьогодні зібрано підписів депутатів за відставку В. Яреми. Однак, за його інформацією, до парламентського апарату надійшли листи про відкликання близько десяти підписів депутатів щодо відставки Генпрокурора.

На запитання, коли у сесійній залі парламенту буде запроваджено сенсорну кнопку, Володимир Гройсман відповів: сенсорна кнопка — не панацея і її можливо обійти. Водночас Голова Верховної Ради наголосив на потребі негайно вирішити проблему неперсонального голосування і, нарешті, покласти цьому край. «Чи то шляхом сенсорної кнопки, чи то шляхом внесення змін до Регламенту, — є різні підходи, — сказав Володимир Гройсман. — Але це питання має однозначно бути вирішено. Депутати мають нести персональну політичну відповідальність за прийняті рішення».

Керівник парламенту доручив цього тижня створити робочу групу з числа народних депутатів та фахівців, яка напрацює зміни до Регламенту, в тому числі для врегулювання програми неперсонального голосування.

 

ДОСЛІВНО

Голова Верховної Ради України Володимир ГРОЙСМАН:

— Дуже важливо не тільки розмовляти про реформи, а їх робити, змінювати життя у країні. Ніхто нам не вибачить, якщо не реалізуємо той шанс, який сьогодні випав, заради країни. Кожного тижня маємо демонструвати результат.