Два нових полігони з переробки та поховання твердих побутових відходів буде споруджено в Донецькій області протягом найближчих двох років. Один об’єкт розташується поблизу обласного центру, другий — у Маріуполі. Всього область потребує близько десятка сучасних сміттєзвалищ. Проект будівництва регіонального полігону для Донецька, Макіївки, Ясинуватої та Ясинуватського району презентовано в обласній раді. Об’єкт займатиме понад 55 гектарів та зможе прийняти 11,4 мільйона тонн відходів протягом 19 років. Партнерами проекту виступають французькі компанії Sogreah та Сarbonіum.
Раніше в рамках реалізації стратегічного плану управління твердими побутовими відходами в області було збудовано сміттєсортувальний завод у Краматорську, підприємство з переробки поліетилену у Слов’янську, запущено першу чергу регіонального полігона твердих побутових відходів на півночі області. Загалом на Донеччині щороку утворюється 6 мільйонів кубометрів побутових відходів. Сьогодні такого сміття накопичилося 400 мільйонів кубометрів. Вирішення проблеми потребує не лише значних фінансових ресурсів, а й нових нестандартних підходів. Іноземні фахівці, залучені до розробки проекту, порадили максимально вилучати ті компоненти відходів, які можна використовувати повторно. Для цього потрібно впроваджувати роздільне збирання сміття. Решту відходів планується поховати на спеціально обладнаних територіях.
Розрахунки засвідчили, що оптимальний варіант для області — 10—12 регіональних полігонів потужністю від 50 до 200 тисяч тонн відходів на рік. Такі об’єкти відповідатимуть усім санітарно-екологічним нормам та забезпечуватимуть максимальний захист навколишнього середовища. В області сподіваються, що виконання програми приведе до закриття більш як 300 діючих звалищ, які інтенсивно забруднюють навколишнє середовище.
«Реалізація цього проекту дуже важлива для регіону, адже це — інвестиції в екологію, — зазначив голова Донецької обласної ради Анатолій Близнюк. — Спочатку спільними зусиллями ми покладемо початок цивілізованому поводженню з побутовими відходами, а потім це повинно стати чиїмось бізнесом. Паралельно працюватимемо з громадськістю, якій потрібно пояснити, що сміття має вивозитися за певною економічно обгрунтованою ціною. А тих, хто викидатиме, куди їм заманеться, ми каратимемо. Зрештою з допомогою наших французьких партнерів ми систематизуємо процес і з часом ліквідуємо стихійні звалища». Керівник області звернувся до представників санітарно-епідемічної станції та управління охорони навколишнього природного середовища із закликом посилити заходи стосовно міст і районів, на території яких перебувають стихійні звалища і де не дотримуються санітарних норм. На думку А. Близнюка, це підштовхне керівників громад активно включатися в роботу.
 
Донецька область.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.