Вищий адміністративний суд учора розпочав розгляд скарги кандидата в Президенти Юлії Тимошенко на дії Центральної виборчої комісії щодо встановлення результатів виборів глави держави. Відкрив засідання суддя-доповідач із цієї справи Олександр Нечитайло. Нагадаємо, ВАСУ ухвалив рішення розглядати справу колегією суддів у складі всіх суддів Вищого адмінсуду, крім відсутніх із поважних причин.

 

У своєму позові Ю. Тимошенко просить суд визнати протиправними дії Центральної виборчої комісії стосовно встановлення та оголошення результатів повторного голосування з виборів Президента України 7 лютого 2010 року; визнати незаконною бездіяльність ЦВК щодо неприйняття всіх передбачених чинним законодавством заходів зі встановлення дійсного волевиявлення виборців під час повторного голосування на президентських виборах; визнати недійсним та таким, що виключає можливість достовірно встановити результати волевиявлення виборців, протокол ЦВК від 14 лютого 2010 року про результати повторного голосування на виборах Президента України; зобов’язати ЦВК призначити повторне голосування з виборів глави держави на третю неділю після дня вступу рішення суду в законну силу та зобов’язати ЦВК забезпечити проведення повторного голосування на підставі та в порядку, визначеному Законом «Про вибори Президента України».

Сторону відповідача представляли члени Центрвиборчкому Михайло Охендовський, Тетяна Лукаш і Тамара Астахова. Третю сторону — Віктора Януковича — група народних депутатів, зокрема, Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович (на знімку вгорі) та адвокат Андрій Федур.

На початку судового засідання представник Ю. Тимошенко Андрій Портнов заявив клопотання про надання дозволу ЗМІ на здійснення прямої трансляції та проведення фото- і відеозйомки. Представники відповідача залишили це клопотання на розгляд суду. Натомість адвокат Андрій Федур заперечив проти здійснення прямої трансляції. Свою позицію третя сторона обґрунтувала нормами Кодексу про адміністративне судочинство.

«Коли йде судовий процес, то свідок, який буде допитуватися судом, не повинен знати, що відбувається у залі засідань. І тому він видаляється із зали засідань. А коли йде пряма трансляція, то цієї норми дотриматися неможливо», — зауважив О. Лавринович.

Після наради суддів у дорадчій кімнаті Вищий адмінсуд заборонив здійснення прямої трансляції судового засідання. Головуючий повідомив також, що суд частково задовольнив клопотання Андрія Портнова (на знімку ліворуч) і дозволив присутнім особам здійснювати відео- і фотозйомку. Водночас суд дозволив трансляцію у прямому ефірі оголошення судового рішення.

На момент здачі номера свого рішення ВАСУ ще не виніс.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.