Сьогодні Верховна Рада на пленарному засіданні першим питанням розгляне законопроекти про проведення виборів за відкритими списками на пропорційній основі. Про це вчора під час брифінгу повідомив голова фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв (на знімку).

«Першими будуть внесені на голосування кілька законопроектів про вибори на пропорційній основі за відкритими списками. У разі якщо не набереться необхідної кількості голосів з цих питань, буде поставлено на голосування законопроект Руслана Князевича, який базується на попередній виборчій системі 2006—2007 років. Також там запропоновано норми щодо скорочення термінів та фінансування виборчої кампанії і участі в ній блоків», — розповів він.
За словами парламентарія, депутати-мажоритарники наполягають на голосуванні за чинну систему виборів, але зі змінами щодо скорочення термінів кампанії, фінансування та існуванням блоків. Ця пропозиція набирає найменшу кількість голосів.
Сергій Соболєв сказав, що за закон про вибори на пропорційній основі за відкритими списками є 170 голосів. «Це голоси «Батьківщини», «УДАРу», «Свободи». Хоча є достатня кількість серед позафракційних депутатів, які так чи інакше підтримують ті чи інші партії. Але у нас є ще 100 депутатів, позиція яких нам не зрозуміла. Тому тільки розгляд цього питання безпосередньо в залі дасть відповідь на запитання про те, чи є голоси за цей закон», — наголосив він.
Крім того, повідомив народний обранець, парламент планує розглянути блок питань, пов’язаних з антитерористичною операцією, та урядові законопроекти стосовно децентралізації бюджету, антикорупційної діяльності та створення фінансової поліції. А ще, підкреслив Сергій Соболєв, фракція «Батьківщина» наполягає на невідкладному розгляді питання про ратифікацію Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Також пропонується розглянути законопроект про прокуратуру в другому читанні з розділом, який стосується запровадження військової прокуратури.
Фракція «Батьківщина», за його словами, готова підтримати у першому читанні урядовий законопроект щодо санкцій проти Росії. «У першому читанні ми за нього голосуватимемо, однак подамо свої пропозиції, оскільки, на наш погляд, в урядовому законопроекті немає загального охоплення всіх питань щодо санкцій», — зазначив парламентарій.
Коментуючи закон про люстрацію, народний депутат сказав, що фракції «Батьківщина», «УДАР» та «Свобода» підтримують цей документ, але поки що за нього достатньої кількості голосів немає. Сергій Соболєв розповів, що під час погоджувальної ради пролунала пропозиція працювати лише у вівторок, однак, за його словами, кількість питань, внесених до порядку денного на поточний пленарний тиждень, фізично не можна розглянути за один день. Тому остаточно порядок роботи на поточному тижні визначатиме сесійний зал шляхом голосування.