Минулої суботи біля Верховної Ради України відбувся велелюдний мітинг на підтримку проекту закону «Про очищення влади». Серед ініціаторів документа — представники парламентської фракції Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Олег Тягнибок, Юрій Сиротюк, Олег Осуховський та Олег Бондарчук. Власне, перед кількатисячною громадою мітингувальників виступили і свободівці, зокрема Олег Осуховський. 

Народний депутат наголосив, що люстрація — це процес, якого конче потребує українське суспільство на шляху до оновлення та звільнення від колоніального минулого. «Українці мали шанс провести люстрацію ще 1991 року, коли звільнилися від пут «Совєцького союзу». У цей час такий процес відбувся у Польщі, Чехії, Литві, Латвії та Естонії — у країнах, які нині є членами Европейського Союзу та зразками східноєвропейського громадянського суспільства.

Другий шанс ми мали 2005 року, коли перемогу отримала Помаранчева революція — вже тоді лідер Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Олег Тягнибок зареєстрував законопроект «Про люстрацію». Та, на жаль, через відсутність політичної волі того складу парламенту, цей законопроект не було ухвалено. Сьогодні можна говорити про те, що якби тоді Верховна Рада затвердила цей проект закону, то ми би не мали в країні злочинного режиму Януковича, який узурпував у своїх руках всі керівні важелі впливу, тероризував, а врешті, намагався знищити свій власний народ, його армію та економіку.

І вже нині, 2014 року, після перемоги Революції гідності ми маємо унікальний шанс очистити владу від зрадників нашої держави. І лише український народ сьогодні може змусити Верховну Раду ухвалити закон «Про очищення влади», котрий, до речі, базується на свободівському законопроекті №4570. Власне, законодавча ініціатива фракції Всеукраїнського об’єднання «Свобода» кілька місяців не потрапляла на розгляд Ради через страх деяких народних депутатів потрапити під люстрацію. А цей факт уже говорить про те, що народ України має в своїх руках ще один важіль впливу — електоральний. Тому на наступних парламентських виборах українці мають зробити вибір так, щоб не допустити до влади кремлівських агентів та зрадників державних інтересів», — заявив у своєму виступі Олег Осуховський.

Після виступу народний депутат, як повідомляє прес-служба ВО «Свобода», безпосередньо поспілкувався із представниками громади Рівненщини, які були присутні на мітингу, що відбувся на підтримку законопроекту «Про очищення влади».