У «Параді порад» від 5 лютого прочитала статтю «За лавровим листом Анатолій Большой до магазину не ходить». Загорілася і я вирощувати вдома це чудо-дерево. Тим більше, що його незвичайні властивості не один раз мене виручали.

Крім очищення повітря, ароматизації води й поліпшення травлення, про які писалося в згаданому матеріалі, лавровий лист чудово пом’якшує шкіру. І я переконалася в цьому на власному досвіді. Після купання в нашій жорсткій воді шкіра донечки ставала грубуватою й пересушеною. Усілякі креми й дитячі олії рятували лише до наступного купання. Мама порадила запарити лавровий лист і обполіскувати маля після кожного купання. В емальовану каструлю я кинула п’ять листочків, залила літром окропу і дала настоятися (мінімум — 30 хвилин, краще дві-три години). І потім, остудивши до кімнатної температури, обполоскала маля. Через три дні шкіра відновилася й тепер сухість нас не лякає!

При подразненні ясен наші дідусі й бабусі жували свіжий листок, а при гаймориті — капали в ніс лаврову олію (продається в аптеці).

Відваром з лаврового листа можна обполіскувати волосся: лавр зміцнює волосяні цибулини, загоює ранки на шкірі голови, допомагає позбутися лупи.

Якщо у вас потіють долоні або ноги, потримайте їх хвилин 20—30 у лавровій ванночці. Для цього киньте в таз із гарячою водою штук 30 листків і повторюйте процедуру через день протягом тижня.

Капнувши в аромолампу кілька крапель лаврової олії, ви уб’єте відразу двох зайців: продезинфікуєте приміщення й очистите свої легені. Або можна просто заварити п’ять листків і подихати над парою.

Використовуючи лавровий лист або ж олію, можна позбутися багатьох шкірних захворювань. Протирайте обличчя відваром, а у ванну додайте трішки олії й побачите: шкіра буде вам вдячна. Поки писала про користь лаврушки, бабуся підказала ще один спосіб його застосування. Виявляється, раніше лавровий лист допомагав заспокоїти примхливе маля — якщо дитина довго не могла заснути, у ліжечко клали два-три листки лавра, і маля заспокоювалося.

І наостанок. Цікаво, що лавровий лист зберігає свої корисні властивості, як у свіжому, так і в засушеному вигляді.

Фото автора.