Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у четвер в рамках робочого візиту до Республіки Хорватія зустрівся з членами української спільноти і друзями України, які проживають у цій країні, та вручив їм відзнаки Верховної Ради України.

В. Литвин висловив присутнім подяку за роботу, яку вони здійснюють для зміцнення контактів між нашими країнами, а також для популяризації української культури і духовності.

«Я переконаний: це те ключове і визначальне, що допоможе забезпечити стабільність і передбачуваність у нашому нестабільному світі, — зазначив керівник українського парламенту. — Саме наука, освіта і культура мають змікшувати, зменшити те протистояння, яким він наповнений».

Голова Верховної Ради України також звернув увагу на високий рівень міжпарламентських україно-хорватських відносин, і висловився за необхідність їх розвитку, а також подальшої активізації двосторонніх взаємин, особливо в освітянсько-культурному вимірі, і по лінії вищих учбових закладів, і по лінії творчих спілок.

В. Литвин наголосив, що досвід Хорватії, яка пройшла значну частину тієї дороги, яку потрібно буде ще подолати Україні, інтегруючись до Євросоюзу, «дуже цінний для нашої країни, і ми маємо його вивчати та наслідувати».

Зачіпаючи зовнішньополітичний курс України, В. Литвин висловив упевненість, що «жодних ревізій не буде». «Це для України неприпустимо — вкотре розпочинати ствердження самостійності з чистого аркуша», — зазначив він.

У контексті розвитку двосторонніх взаємин учасники зустрічі відзначили той важливий факт, що Україна була першою країною—членом ООН, яка визнала незалежність Хорватії, а Хорватія, у свою чергу, — однією з перших країн, які визнали незалежність України.

Почесними грамотами Верховної Ради України «за вагомий внесок у розбудову україно-хорватського співробітництва» нагороджені: позаштатний викладач кафедри україністики філософського факультету Загребського університету Міленко Попович, завідувач цієї ж кафедри Євген Пащенко, Почесний консул України в Республіці Хорватія Нікола Маліч, парох греко-католицької парохії Христа Царя у Стенівці Іван Гринишин, керівник культурно-мистецького товариства «Україна» Михайло Семенюк, член Ради національних меншин Республіки Хорватія Лариса Углешич (на знімку).

Згідно з програмою візиту Голова Верховної Ради України взяв участь у церемонії інавгурації Президента Республіки Хорватія  І. Йосиповича та мав зустріч із ним.

В. Литвин зустрівся з Прем’єр-міністром Республіки Хорватія Ядранкою Косор та з Головою Хорватського Сабору (парламенту) Лукою Бебичем.

Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Анастасії  СИРОТКІНОЇ.