Майже три роки тому під егідою заступника Голови Верховної Ради Миколи Томенка стартувала громадська акція «7 чудес України». 

Цей проект, на думку ініціатора, є багатоплановий, адже ми самі собі допомагаємо пізнати Україну з її неповторними краєвидами, цікавою історією та багатими туристичними й відпочинковими можливостями. Тому після визначення семи видатних історичних місць співвітчизники приділили увагу архітектурним і природним перлинам рідного краю. І зараз для нас важливо рухатися далі, відкриваючи нові дива, та не забувати про вже відомі.

Про це сказав Микола Томенко, відвідавши Національний історико-культурний заповідник «Хортиця» і передавши колективу закладу в дарунок мікроавтобус. Він також повідомив, що в березні розпочнеться третій етап громадської акції під назвою «7 чудесних туристичних маршрутів».

— Ми вже набрали дуже багато цікавих об’єктів, підтягши їх до серйозного статусу, і збільшили туристичний наплив, — зазначив Микола Володимирович. — Тепер же нам треба поєднати їх під ідеологією туризму як бренду сучасної України. Треба робити сучасний цивілізований туризм, який матиме економічну й інфраструктурну складові та даватиме можливість заробляти й заповідникові, й місту та регіону... Справа захисту культури, справа просування красивої унікальної країни, в якій ми живемо, обов’язок і влади, й опозиції. Бо Україна та її позитивний імідж — об’єднуючі поняття. І Хортиця є саме тим місцем, де повинні збиратися всі люди з різними політичними поглядами й спільно дбати про те, аби вона дійсно стала історичною Меккою. Українців потрібно виховувати на героїчних переможних справах.

Новий культурологічний проект має не тільки посприяти вибору та популяризації кращих турів вихідного дня, а й об’єднати місця козацької слави. Зокрема, в Румунії планується створення історико-етнографічного комплексу «Задунайська Січ» у селі Верхній Дунавець повіту Тульчя. Розробляється також туристичний маршрут трьома козацькими областями — Дніпропетровською, Запорізькою та Херсонською. Але реалізацію цих планів стримує відсутність спеціального транспорту для туристів. Тож мікроавтобус, який подарував заповіднику Микола Томенко, цінний насамперед тим, що покладе добрий початок вирішенню нагальної проблеми.

Запорізька область.